17η Εκπαιδευτική Ημερίδα ΕΕΠΥΠ & ΠΕΚ: «Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ: ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ, ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ»

- Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021, 14:00 - 19:10, Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου & Διαδικτυακή μετάδοση

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 16/10/2021 η 17η Εκπαιδευτική Ημερίδα της Εθνικής Επιτροπής «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού» σε συνδιοργάνωση με την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου. 

Η ημερίδα τέλεσε υπό την αιγίδα του έντιμου Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα, του οποίου χαιρετισμό εκφώνησε η Δρ. Έλενα Παπαμιχαήλ, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών. Στόχος η εκπαίδευση-ευαισθητοποίηση και η αποτελεσματική ΠΡΟΛΗΨΗ των Επιπτώσεων του Περιβάλλοντος στη Υγεία του Παιδιού. Στη θεματολογία συμπεριλήφθηκαν και 3 παρουσιάσεις που αφορούν τον COVID-19 σε σχέση με τα παιδιά (η ηπιότερη νόσηση, τα εμβόλια και το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο). Καλύφθηκαν η διαχείριση των κινδύνων αναδυόμενων τοξικών παραγόντων, καθώς και οι επιπτώσεις της σκόνης και η μείωση των συνεπειών στα ασθματικά παιδιά, ο εθισμός των παιδιών στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το διαδίκτυο, και νεότερες εξελίξεις για την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας της ασύρματης τεχνολογίας στα παιδιά.

Είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε εξαίρετους ομιλητές από την Κύπρο, την Ελλάδα, και τις ΗΠΑ. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Καθ. Devra Davis, που ανέπτυξε το θέμα «Παιδιά και ασύρματη τεχνολογία: Τι γνωρίζουμε, τι δεν γνωρίζουμε και πως μπορούμε να προφυλάξουμε τα παιδιά». Η Καθ. Davis τιμήθηκε το 2007 με το Νόμπελ Ειρήνης ως επικεφαλής ομάδας για την κλιματική αλλαγή.

Χορηγός Επικοινωνίας: ΡΙΚ

Πρόγραμμα

Παρουσίαση 1

“Το δίδυμο Τεκμηρίωση και Αρχή της Προφύλαξης, Ασπίδα προστασίας των παιδιών από αναδυόμενους νευροτοξικούς, κ.ά. παράγοντες. Από το Πρέπει στο Πως”

Δρ. Στέλλα Κάννα Μιχαηλίδου

> Σε μορφή PDF

Παρουσίαση 5

“Προκαταρκτικά αποτελέσματα μελέτης LIFE MEDEA: Εισηγήσεις για την μείωση των επιπτώσεων στην υγεία των ασθματικών παιδιών από τα επεισόδια Καταιγίδων Σκόνης της Ερήμου”

Καθ. Παναγιώτης Γιάλλουρος

> Σε μορφή PDF

Παρουσίαση 2

“Ο SARS-Cov-2 (COVID-19) συμπεριφέρεται ηπιότερα στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες; Εργαστηριακά δεδομένα”

Καθ. Χριστίνα Χριστοδούλου

> Σε μορφή PDF

Παρουσίαση 6

“Εθισμός των παιδιών στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το διαδίκτυο. Νέες προκλήσεις και επιπτώσεις της ανάπτυξης του ΙΟΤ. Προτάσεις για καλύτερη διαχείριση και αντιμετώπιση του φαινομένου”

Δρ. Κωνσταντίνος Σιώμος

> Σε μορφή PDF

Παρουσίαση 4

“Το Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο στα Παιδιά μετά από λοίμωξη με SARS – CoV – (COVID-19) – (MIS-C)”

Δρ. Αβραάμ Ηλία

> Σε μορφή PDF

Παρουσίαση 7

“Children and Wireless: What we know, what we don’t know and what we can do to protect children’s health” («Παιδιά και ασύρματη τεχνολογία: Τι γνωρίζουμε, τι δεν γνωρίζουμε, και πως μπορούμε να προφυλάξουμε τα παιδιά»)

Prof. Devra Lee Davis

> Σε μορφή PDF

Καθ. Devra Lee Davis

Devra Davis, PhD, MPH Visiting Professor of Medicine at Hebrew University Hadassah Medical School, Israel, and at Ondokuz Mayis University Medical School, Turkey and President of Environmental Health Trust.

She was Founding Director for both the Board on Environmental Studies and Toxicology of the U.S. National Research Council and for the Center for Environmental Oncology, University of Pittsburgh Cancer Institute.  Davis served as an appointee to the Chemical Safety and Hazard Investigation Board and was a member of the Board of Scientific Counselors of the National Toxicology Program.

Dr.  Davis started  working on climate change as an environmental health issue decades ago and as one of the scientists who was a lead author on the Intergovernmental Panel on Climate Change, she was part of the team of scientists  awarded the Nobel Peace Prize along with honorable Al Gore.  

She has authored over 200 publications on environmental health in books and journals ranging from the Lancet and JAMA to Scientific American. Her three popular books- The Secret History of the War on Cancer, When Smoke Ran Like Water and Disconnect: The Truth About Cell Phone Radiation- have been translated into more than 14 languages. 

Καθ. Παναγιώτης Γιάλλουρος

Ο Δρ. Γιάλλουρος είναι Καθηγητής Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2016 και διευθύνει το Εργαστήριο Αναπνευστικής Φυσιολογίας της Σχολής (https://res-lab-pcd-service.eu/el/home-gr/). Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με υποτροφίες του Ελληνικού Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και του Ιδρύματος ‘‘Anastasios G. Leventis’’ και εκπαιδεύτηκε στη γενική παιδιατρική στο Νοσοκομείο Παίδων ‘‘Π & Α Κυριακού’’ στην Αθήνα και στην παιδιατρική πνευμονολογία στο Νοσοκομείο St Thomas’ και στο Νοσοκομείο Παίδων Great Ormond Street στο Λονδίνο. Το 1997 εντάχθηκε στην Παιδιατρική Κλινική στο τριτοβάθμιο Νοσοκομείο για τη Μητέρα και το Παιδί “Αρχ Μακάριος ΙΙΙ” στη Λευκωσία και ίδρυσε την Παιδοπνευμονολογική Μονάδα την οποία διεύθυνε για 18 χρόνια έως το 2015. Από το 2005 έως το 2015 υπηρέτησε ως Adjunct Faculty και Επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος “Respiratory Diseases & The Environment” στο Cyprus International Institute for Environmental and Public Health, το οποίο δημιουργήθηκε με συμφωνία της Κυπριακής Κυβέρνησης και του Πανεπιστημίου Harvard.

Στα τελευταία 12 χρόνια, ο Καθηγητής Γιάλλουρος έχει κερδίσει δέκα ανταγωνιστικές ερευνητικές χρηματοδοτήσεις (European Union FP7, LIFE+, Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου X 2, Διεθνή και άλλα Τοπικά grants) φέρνοντας εξωτερική χρηματοδότηση που υπερβαίνει τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Σε οκτώ από αυτές τις χρηματοδοτήσεις ήταν ο Επιστημονικός Υπεύθυνος ή Επικεφαλής Δέσμης Εργασίας.

Το ερευνητικό έργο του Καθηγητή Γιάλλουρου έχει αποδώσει έως σήμερα >100 δημοσιεύσεις στο PubMed, και αξιώθηκε διεθνούς αναγνώρισης. Με πάνω από 13.000 αναφορές στη βιβλιογραφία (h-index: 38), το έργο του έχει δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά με συνολικό συντελεστή απήχησης (IF): >600, ενώ είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του BMC Pulmonary Medine. 

Δρ. Αβραάμ Ηλία

Ο Αβραάμ Ηλία, σπούδασε Ιατρική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 1985. Απέκτησε την ειδικότητα της Παιδιατρικής το 1990 μετά από τετραετή εκπαίδευση στη Β΄ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1992 αναγορεύθηκε αριστούχος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξειδικεύτηκε στην Παιδονεφρολογία τη διετία 1998-2000, στο Παιδονεφρολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Π. και Α. Κυριακού» κατόπιν υποτροφίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, παρακολούθησε σειρά επιστημονικών εργαστηρίων στην Παιδονεφρολογία, σε πολλές χώρες.

Συμμετείχε στην εκπόνηση πλήθους επιστημονικών εργασιών οι οποίες δημοσιεύθηκαν σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού αλλά και ανακοινώσεων σε πολλά επιστημονικά συνέδρια τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Παράλληλα, παρουσιάζει πλούσιο εκπαιδευτικό έργο. Δίδαξε για 7 έτη το μάθημα της Παιδιατρικής στη Νοσηλευτική Σχολή Κύπρου. Συμμετέχει ενεργά στην εκπαίδευση των Ειδικευομένων της Παιδιατρικής στο Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας αλλά και των φοιτητών των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Κύπρου, Λευκωσίας και Ευρωπαϊκού. Επιπλέον, κατέχει τον τίτλο του Κλινικού Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.

Από το 1992, υπηρετεί το πάσχων παιδί σε Δημόσια Νοσηλευτήρια της Κύπρου αρχικά στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και από το 1996 έως σήμερα στην Παιδιατρική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου Λευκωσίας όπου κατέχει τη θέση του Διευθυντή. Επιπρόσθετα, το 2000, ίδρυσε και διευθύνει τη μοναδική Παιδονεφρολογική Κλινική στην Κύπρο, όπου αντιμετωπίζονται όλα τα απλά και σύνθετα Παιδονεφρολογικά περιστατικά. 

Δρ. Στέλλα Κάννα Μιχαηλίδου

Η Δρ. Στέλλα Κάννα Μιχαηλίδου είναι χημικός με διδακτορικό στην τοξικότητα των φυτοφαρμάκων  και  μεταδιδακτορική εξειδίκευση στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου  στην Τοξικολογία/επίπτωση των Τοξικών Ουσιών/παραγόντων στην Υγεία. Μετεκπαιδεύτηκε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ σε θέματα Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων. Κατέχει επίσης  Δίπλωμα Διοίκησης. Πρώην Διευθύντρια Γενικού Χημείου και πρώην, Αναπληρώτρια Γεν. Διευθύντρια Υπουργείο Υγείας. Μέλος διεθνών Επιτροπών και ερευνών. Εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για θέματα Περιβαλλοντικών Κινδύνων στην Υγεία και ιδιαίτερα την Υγεία του Παιδιού. Για 2 θητείες 2010-2018 εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως μέλος του Διοικητικού Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, το 2007-2009 εκλέγεται ως μέλος της Επιτροπής Environment and Health της EURO/WHO. Συμμετείχε σε επιτροπές εκτίμησης κινδύνων της Ε.Ε ( EFSA pesticides Residues Panel 2005-2008, Scientific Committee on Health and Environmental Risks SCHER 2009-2013, and Panel on EU Risks Assessment (2012-2013).Το 2014 εκλέγεται Σύμβουλος Περιβάλλοντος και Υγείας του παιδιού, της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας. Έχει εκλεγεί από το Διεθνές Φόρουμ Χημικής Ασφάλειας ως μέλος,  και το  2018 εκλέγεται μέλος του European Network of Scientists for Social and Environmental Responsibility ENSSER. Το 2008 εκλέγεται  ως Γυναίκα της χρονιάς για το Περιβάλλον από το Madame Figaro.

 Από το 2004, διορισμένη από το Υπουργικό Συμβούλιο, προσφέρει εθελοντικά ως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού» και αγωνίζεται Διεθνώς για το διαχρονικό της στόχο «την Πρόληψη και προφύλαξη της Υγείας των παιδιών από τοξικούς παράγοντες”.

Παρουσιάζει εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά – διαλέξεις σε διεθνή ιατρικά, περιβαλλοντικά κ.ά. συνέδρια, ετοιμάζει ενημερωτικό υλικό για την Πρόληψη και διδάσκει σε σεμινάρια σε γιατρούς/λειτουργούς Υγείας, εκπαιδευτικούς, γονείς καθώς και σε Πανεπιστήμια. Μετείχε στην αρχισυνταξία  της «Διακήρυξης της Λευκωσίας για την ΗΜΑ 2017», συν-αρχισυντάκτης του βιβλίου «Μαθαίνω και Μπορώ να προφυλάξω τα παιδιά μου», και οδηγών προφύλαξης από φυτοφάρμακα , χημικές ουσίες, την ΗΜΑ κ.ά. Βασικό modo της είναι η έγκυρη ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση, να μεταφέρεται στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και να μετουσιώνεται σε απλή έγκυρη πληροφόρηση για το κοινό.

Καθ. Δημήτριος Καφετζή

Δημήτρης Α. Καφετζής

ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ)

Ημερομηνία γεννήσεως: 11/12/1944Τόπος γεννήσεως: Αίγυπτος

Παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών

Απόφοιτος Αμπετείου Σχολής (1962)

Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ (1969)

Εργάσθηκε στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος, στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Την ειδικότητα της Παιδιατρικής έλαβε το 1974.

Για το Διδακτορικό εργάσθηκε στην Α΄ Προπαιδευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στην Παιδιατρική Λοιμωξιολογία σε Μόναχο, Bristol, Birmingham και Λονδίνο και στη συνέχεια στο Dallas του Texas των ΗΠΑ.

Από το 1976 εντάχθηκε στα στελέχη της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” αρχικά ως άμισθος Πανεπιστημιακός βοηθός και από τον Σεπτέμβριο του 1977 έως την αφυπηρέτησή του τον Σεπτέμβριο του 2011 πέρασε από όλες τις βαθμίδες εξέλιξης. Το 2006 εξελέγη από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Καθηγητής της Παιδιατρικής και ανέλαβε τη διεύθυνση της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ. Μετά την αφυπηρέτηση από το Πανεπιστήμιο ανακηρύχθηκε Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ μετά από εισήγηση του Τμήματος Ιατρικής και ομόφωνη έγκριση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ και στη συνέχεια ανέλαβε για δύο έτη την διεύθυνση της Παιδιατρικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Από την 1/1/2017 ανέλαβε την οργάνωση της Παιδιατρικής Metropolitan, όπου και συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του.

Έχει συγγράψει περισσότερες από 150 πρωτότυπες (peer reviewed) ερευνητικές εργασίες που έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα διεθνή περιοδικά στην αγγλική γλώσσα, περισσότερες από 50 στην ελληνική γλώσσα, ενώ έχει συγγράψει τέσσερα επιστημονικά βιβλία και μεγάλο αριθμό άρθρων ανασκοπήσεων της βιβλιογραφίας σε θέματα Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας. Ακόμη, έχει επιβλέψει περισσότερες από 100 διδακτορικές διατριβές, έχει υπηρετήσει ως κριτής διεθνών επιστημονικών περιοδικών και συγγραμμάτων, καθώς επίσης έχει οργανώσει διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια, κάτι που συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Είναι μέλος 16 διεθνών και ελληνικών επιστημονικών εταιρειών, από τις οποίες σε 5 ήταν ιδρυτικό μέλος, ενώ την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικών Λοιμώξεων ίδρυσε ο ίδιος το 2000. Πρόεδρος ή μέλος του ΔΣ διεθνών και ελληνικών επιστημονικών εταιρειών υπήρξε στις περισσότερες.

Υπηρέτησε ως μέλος ή Πρόεδρος πολλών επιστημονικών επιτροπών του Υπουργείου Υγείας, του Νοσοκομείου Παίδων «Π & Α. Κυριακού» και του ΕΟΦ.

Έχει προσκληθεί από Πανεπιστήμια και επιστημονικούς οργανισμούς του Εξωτερικού και της Ελλάδος για διαλέξεις και διδασκαλία και έχει τιμηθεί για την προσφορά του στον τομέα της Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας από διεθνείς επιστημονικές εταιρείες.

Δρ. Κωνσταντίνος Σιώμος

Κωνσταντίνος Σιώμος MD, MSc, PhD

Ο Κωνσταντίνος Σιώμος είναι Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: <<Εθισμός των εφήβων στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και το Διαδίκτυο: Ψυχιατρικά συμπτώματα και διαταραχές ύπνου>>. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος εξειδίκευσης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Κοινωνική Ψυχιατρική-Παιδοψυχιατρική. Υπήρξε υπεύθυνος σχεδιασμού και οργάνωσης, του πρώτου στην Ελλάδα Ειδικού Ψυχιατρικού Ιατρείου για τον εθισμό στο Διαδίκτυο, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης από τον Σεπτέμβριο του 2008 ως τον Απρίλιο του 2010, ενώ από τον Ιανουάριο του 2019 οργάνωσε την λειτουργία ειδικού επίσης ψυχιατρικού ιατρείου για τον εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Κατέχει μεγάλη εμπειρία στη διάγνωση και θεραπεία της διαταραχής εθισμού στο διαδίκτυο, καθώς ανέλαβε την διαχείριση πολυάριθμων κλινικών περιπτώσεων εθισμένων εφήβων. Τον Μάρτιο του 2008 και τον Ιούλιο του 2011, κλήθηκε ως εξειδικευμένος επιστήμονας μετά από τιμητική πρόσκληση της Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας και της Μόνιμης επιτροπής Ισότητας, νεολαίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βουλής αντίστοιχα και συμμετείχε στις εργασίες της, καταθέτοντας τα στοιχεία των ερευνών του για τον εθισμό των εφήβων στο διαδίκτυο καθώς και προτάσεις, για τον σχεδιασμό μιας Εθνικής πολιτικής για την πρόληψη των νέων από τους κινδύνους των Νέων Τεχνολογιών.

Έχει πάνω από 30 δημοσιεύσεις σε Διεθνή και Ελληνικά Επιστημονικά Περιοδικά και πολυάριθμες ανακοινώσεις σε Διεθνή και Ελληνικά Συνέδρια. Παρέχει διδακτικό έργο σε 3 ΠΜΣ στο ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ. Επίσης είναι αξιολογητής επιστημονικών ερευνών σχετικών με τα θέματα του διαδικτύου, σε 12 διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει αναλάβει ως επιστημονικά υπεύθυνος ερευνητικές και επιμορφωτικές δράσεις, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής (2016), Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (2014), Υπουργεία Παιδείας και Υγείας της Κύπρου (2011, 2012, 2017 & 2019), την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ( 2019) και από το 2011 συμμετέχει σε επιμορφώσεις του κοινού σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο.  Από την ίδρυση της Εταιρείας το Νοέμβριο του 2008 έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 400 ενημερώσεις του κοινού και σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες απευθυνόμενες σε επαγγελματίες υγείας και εκπαίδευσης σχετικά με το νέο φαινόμενο σε Ελλάδα και Κύπρο. Επίσης οργάνωσε τα πέντε Διεθνή Συνέδρια, της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, το 2009 στη Λάρισα, το 2011 στη Θεσσαλονίκη, το 2013 και 2015 στην Αθήνα και το 2016 στην Λίμνη πλαστήρα.

Επιμελήθηκε την έκδοση τριών συλλογικών έργων με θέματα  α) Έρευνα-πρόληψη-αντιμετώπιση των κινδύνων στη χρήση του διαδικτύου (2011), β) Εθισμός στο διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου (εκδόσεις Λιβάνη 2012) και γ) Οφέλη και κίνδυνοι στη χρήση του διαδικτύου (2013).  Ο κ. Κωνσταντίνος Σιώμος σήμερα, ζει και εργάζεται, ως ιδιώτης Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, στις πόλεις των Αθηνών και της Λάρισας.

Καθ. Χριστίνα Χριστοδούλου

Καθ. Χριστίνα Χριστοδούλου – Ιολόγος, Διευθύντρια του Τμήματος Μοριακής Ιολογίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου 

Current Position: Head of the Department of Molecular Virology / Senior Scientist

Education:

 • Université de Paris XI – Centre Scientifique d’Orsay, Paris – France
  Diplôme d’Etudes Universitaires Générales
 • Université de Paris XI – Centre Scientifique d’Orsay, Paris – France
  License de Biochimie, Certificat de Biochimie;
 • Université de Paris XI – Centre Scientifique d’Orsay, Paris – France
  Maitrise de Génétique et de Biologie Cellulaire
 • Institut Pasteur- Paris
  Diplôme d’Etudes Approfondies
 • Institut Pasteur- Paris and Université de Paris VII
  Certificat de Virologie Générale
 • Institut Pasteur- Paris
  PhD

Research Interests

 • Molecular study of persistent infection by neurotropic viruses.
 • Monitoring viral agents responsible for viral meningitis in Cyprus.
 • Monitoring viral agents responsible for respiratory infections in Cyprus.
 • Herpesviruses as potential etiology of multiple sclerosis.
 • Study of precise immunological markers specific in multiple sclerosis patients
Verified by MonsterInsights