18η Ημερίδα «Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ: ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ, ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ»
- Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022, 14:00 - 19:30, Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, Αμφιθέατρο "Lefkos Middleton"Πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2022 η 18η ετήσια Ημερίδα της Εθνικής Επιτροπής «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού» (ΕΕΠΥΠ), που συνδιοργανώθηκε με την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου (ΠΕΚ) και την Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής Κύπρου (ΕΠΙΚ). Η Ημερίδα τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας, κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα, του οποίου τον χαιρετισμό εκφώνησε η Δρ. Όλγα Καλακούτα, κυρύσσοντας την έναρξη των εργασιών.
Στην ανατολή του 21ου αιώνα η ανάπτυξη έφερε χιλιάδες ανθρωπογενείς ουσίες και νέες τεχνολογίες που η ανάπτυξη τους είναι καλπάζουσα, ξεπερνώντας τις δυνατότητες αποτελεσματικού ελέγχου ως προς τις επιπτώσεις στην υγεία, ιδίως στον αναπτυσσόμενο οργανισμό του εμβρύου και του παιδιού. Η πρόκληση για την προστασία τους βασισμένη στο δίδυμο «Επιστημονική τεκμηρίωση και Αρχή της Προφύλαξης» είναι τεράστια. Στόχος μας η εκπαίδευση-ευαισθητοποίηση και η ενδυνάμωση για αποτελεσματική ΠΡΟΛΗΨΗ. Είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε διακεκριμένους ομιλητές διεθνούς κύρους από την Κύπρο, την Ελλάδα, και τις ΗΠΑ, οι οποίοι κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.
Η Ημερίδα αποτελείτο από δύο Ενότητες: την Ενότητα Α’ Το Περιβάλλον και η Υγεία της εγκύου και του εμβρύου: Εμβρυϊκός προγραμματισμός – Προγεννητικές και περιγεννητικές εκθέσεις – επιπτώσεις – πρόληψη, και την Ενότητα Β’: Οι σύγχρονες προκλήσεις για την υγεία του παιδιού: Διαταραχές – Εθισμοί – Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της Covid-19 στην ψυχοσωματική Υγεία των παιδιών.
Η Ημερίδα έχει μαγνητοσκοπηθεί, και οι παρουσιάσεις ακολουθούν πιο κάτω σε μορφή βίντεο και PDF.
Πρόγραμμα
Μαγνητοσκοπήσεις Ημερίδας 15/10/2022:
Παρουσιάσεις σε μορφή PDF:
Σύντομα βιογραφικά σημειώματα ομιλητών:
Καθ. Δρ. Χριστίνα Κανακά – Gantenbein
Η Δρ. Χριστίνα Κανακά-Gantenbein εκ Λευκωσίας, Κύπρου, είναι Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και Διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Εισήλθε πρώτη σε σειρά επιτυχίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ με την υψηλότερη βαθμολογία στις Εισαγωγικές Πανελλήνιες Εξετάσεις της χρονιάς της, απέκτησε στη συνέχεια το Πτυχίο Ιατρικής Σχολής συγκεντρώνοντας πάλι την υψηλότερη βαθμολογία του έτους της (Ανάγνωση Ιπποκρατείου όρκου στην Τελετή Αποφοίτησης). Ειδικεύθηκε στην Παιδιατρική σε Πανεπιστημιακές Κλινικές της Γερμανίας (Freiburg im Breisgau, Γερμανίας) και Ελβετίας (Inselspital Βέρνης, και Triemli spital Ζυρίχης, Ελβετίας). Στη συνέχεια εξειδικεύθηκε στην Παιδιατρική Ενδοκρινολογία σε Πανεπιστημιακές Κλινικές της Γαλλίας και Ελβετίας (Νοσοκομείο, Robert Debre, στο Παρίσι, Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική Inselspital Βέρνης, Ελβετία και Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική της Γενεύης, Ελβετία). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εξελέγη μέλος ΔΕΠ της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και υπηρετεί από το 2005. Τον Ιούνιο του 2018 εξελέγη Διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Ιούνιο του 2021 επανεξελέγη Διευθύντρια της εν λόγω Κλινικής. Έχει επιβλέψει άνω των 18 διδακτορικών διατριβών, έχει συμμετάσχει σε άνω των 600 ελληνικών και διεθνών συνεδρίων, είναι κριτής σε άνω των 25 διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Από το 2020 είναι Πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας προστασίας ατόμων με αναπηρία (ΕΛΕΠΑΠ). Από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Αύγουστο του 2020 ήταν Αντιπρόεδρος της Διοικούσας επιτροπής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (ΙΥΠ), και από τον Αύγουστο του 2020 έχει εκλεγεί Πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΙΥΠ για την επόμενη πενταετία. Στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι υπήρξε και συνεχίζει να είναι ενεργό μέλος επιτροπών της Ευρωπαϊκής Εταιρείας παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας (ESPE). Το κλινικό, εκπαιδευτικό, επιστημονικό και ερευνητικό της έργο είναι πολυπληθές και διαρκές εντός και εκτός Ελλάδας, όπως αποτυπώνεται στη δραστηριότητά της ως κριτή επιστημονικών συνεδρίων και περιοδικών, ως συγγραφέας περισσοτέρων των 180 ξενόγλωσσων δημοσιεύσεων και παρουσίαση σε άνω των 500 προσκεκλημένων ομιλιών.
Δρ. Στέλλα Κάννα Μιχαηλίδου
Η Δρ. Στέλλα Κάννα Μιχαηλίδου είναι χημικός με διδακτορικό στην τοξικότητα των φυτοφαρμάκων και μεταδιδακτορική εξειδίκευση στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου στην Τοξικολογία/επίπτωση των Τοξικών Ουσιών/παραγόντων στην Υγεία. Μετεκπαιδεύτηκε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ σε θέματα Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων. Κατέχει επίσης Δίπλωμα Διοίκησης. Πρώην Διευθύντρια Γενικού Χημείου και πρώην, Αναπληρώτρια Γεν. Διευθύντρια Υπουργείο Υγείας. Μέλος διεθνών Επιτροπών και ερευνών. Εμπειρογνώμονας για θέματα επιπτώσεων του περιβάλλοντος στην Υγεία και ιδιαίτερα την Υγεία του Παιδιού. Για 2 θητείες 2010-2018 εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως μέλος του Διοικητικού Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), το 2007-2009 εκλέγεται ως μέλος της Επιτροπής Environment and Health της EURO/WHO. Συμμετείχε σε επιτροπές εκτίμησης κινδύνων της Ε.Ε (EFSA pesticides Residues 2005-2008, Scientific Committee on Health and Environmental Risks SCHER 2009-2013, and Panel on EU Risks Assessment 2012-2013. Επίσης, εκλέγεται το 2004 μέλος του Διεθνούς Φόρουμ Χημικής Ασφάλειας, το 2008 ως Γυναίκα της χρονιάς για το Περιβάλλον από το Madame Figaro. Το 2014 Σύμβουλος Περιβάλλοντος και Υγείας του παιδιού της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, και το 2018 μέλος του European Network of Scientists for Social and Environmental Responsibility ENSSER.
Από το 2004, διορισμένη από το Υπουργικό Συμβούλιο, προσφέρει εθελοντικά ως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού» και αγωνίζεται Διεθνώς για το διαχρονικό της στόχο «την Πρόληψη και προφύλαξη της Υγείας των παιδιών από τοξικούς παράγοντες». Παρουσιάζει εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά – διαλέξεις σε διεθνή ιατρικά, περιβαλλοντικά κ.ά. συνέδρια, ετοιμάζει ενημερωτικό υλικό για την Πρόληψη και διδάσκει σε σεμινάρια σε γιατρούς/λειτουργούς Υγείας, εκπαιδευτικούς, γονείς καθώς και σε Πανεπιστήμια. Συν-αρχισυντάκτης της κοινής με τους Ιατρικούς Συλλόγους Κύπρου (ΠΙΣ) και Βιέννης/Αυστρίας «Διακήρυξης της Λευκωσίας για την ΗΜΑ 2017», με τον Δρα Α. Χατζηπαναγή του βιβλίου «Μαθαίνω και Μπορώ να προφυλάξω τα παιδιά μου», οδηγών προφύλαξης από φυτοφάρμακα , χημικές ουσίες, την ΗΜΑ κ.ά.
Βασικό modo της είναι “η έγκυρη ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση με σεβασμό στις Αρχές Δημόσιας Υγείας, να μετουσιώνεται σε συγκροτημένη πληροφόρηση, συμβάλλοντας στην διαμόρφωση “science based” πολιτικών πρόληψης και έγκυρης πληροφόρησης του κοινού”.
Καθ. Δρ. Χριστίνα Καραολή
Παιδίατρος-Νεογνολόγος-Εντατικολόγος Νεογνών
- Καθηγήτρια Νεογνολογίας-Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας , St George’s University of London Medical Programme
- Τέως Διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής ,Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών -Παίδων ,Νοσοκ. Αρχ. Μακάριος ΙΙΙ (ΝΑΜ ΙΙΙ), Λευκωσία
- Τέως Αν. Εκτελεστική Διευθύντρια ΝΑΜ ΙΙΙ
- Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ στην Αγγλία και Ελλάδα
- Υπερηχογραφία εγκεφάλου– Νευρολογική εξέταση νεογνού
- Οργάνωση-Νέες εξελίξεις στη λειτουργεία των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών
- Νέες μέθοδοι αντιμετώπισης νευρολογικών/αναπνευστικών προβλημάτων νεογνού
- Συνεχής παρακολούθηση της εγκεφαλικής λειτουργίας του νεογνού. (CFM)
Εκπαιδευτικά καθήκοντα
- Clinical Professor at Nicosia Medical School– St George’s University of London Medical Programme
- Honorary Professor at Nicosia Medical School– St George’s University of London , εκπαίδευση φοιτητών Ιατρικής Σχολής
- Lead Tutor in P Year Pediatrics of Nicosia Medical School at Makarios III Hospital, εκπαίδευση φοιτητών Ιατρικής Σχολής
- Κλινικά/ διοικητικά/ εκπαιδευτικά καθήκοντα(1985-2017)
Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας(ΝΑΜ ΙΙΙ ) - Συντονίστρια Πυρήνα Μάθησης στο ΝΑΜ ΙΙΙ
- Εκπαίδευση ειδικευομένων ιατρών Παιδιατρικής ,νοσηλευτών,Μαιών ΝΑΜ ΙΙΙ
- ITU Course (Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Εντατική Νοσηλεία) Νεογνών-Παίδων του Υπουργείου Υγείας. Κύπρου
- Specialist lecturer Νεογνολογίας /Εντατικής Νοσηλείας /Παιδιατρικής σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα Νοσηλευτικής και Μαιευτικής (MSc in midwifery) στο Department of Health Sciences του European University και Cyprus και University of Technology(ΤΕΠΑΚ)
- Course Director and Instructor, National Pangyprian Programme Neonatal Ressuscitation Programme, AAP,AHA, >200 Σεμινάρια Ανάνηψης Νεογνού , υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.
Πρόεδρος της Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής Κύπρου και Εθνική εκπρόσωπος /Μέλος σε διεθνείς οργανισμούς π.χ European Society of Perinatal Medicine, WSPM, SEESPM, κ.α
τ.Πρόεδρος του Ιδρύματος Βιοιατρικών Ερευνών
τ.Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την επέκταση νεογνικών ανιχνευτικών προγραμμάτων του ΥΥ
τ.Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας
τ.Mέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου
τ.Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού του ΥΥ
τ.Μέλος της Επιτροπής εμβολιασμών, και της επιτροπής πρωτοκόλλων της ΠΕΚ
Πρόεδρος του Διεθνούς Συνεδρίου Περιγεννητικής Ιατρικής, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στην Κύπρο
Επιστημονική Σύμβουλος του Συνδέσμου Μωρά Θαύματα (Miracle Babies Parents Organisation)
Συγγραφέας βιβλίων για γονείς
– Το μωρό θαύμα και το ταξίδι του
– Μητρικός θηλασμός για τα νεογνά της ΜΕΝΝ
– Μητρικός θηλασμός το καλύτερο ξεκίνημα για το βρέφος
Δημοσιεύσεις μεγάλου αριθμού κλινικών /ερευνητικών μελετών σε έγκριτα περιοδικά
Προσκεκλημένη ομιλήτρια σε διεθνή και τοπικά επιστημονικά συνέδρια.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Νευρολογία του νεογνού.
Δρ. Χρίστος Μηνά
Επαγγελματική Εμπειρία
-Παιδοχειρουργός, Διευθυντής Παιδοχειρουργικής Κλινικής, Νοσοκομείο Αρχ. Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία (02/2022- Τρέχουσα)
-Επιστημονικός Διευθυντής Νοσοκομείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ, Λευκωσία (09/12/2021
– Τρέχουσα)-Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (2019- Τρέχουσα)
-Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ (Τρέχουσα)
-Πρόεδρος Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για Νέα Προϊόντα Καπνού Υπουργός Υγείας (21/07/2021- Τρέχουσα)
-Μέλος της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για την εκρίζωση του ιού της Ηπατίτιδας Γ στην Κύπρο (10/02/2021- Τρέχουσα)
-Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Χειρουργών Παίδων (2017- Τρέχουσα)
-Ειδικός Επιστήμονας για την εκπαίδευση φοιτητών ιατρικής Πανεπιστημίου Κύπρου, Ευρωπαικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Τρέχουσα)
Εκπαίδευση
-Μετεκπαίδευση με Υποτροφία (Fullbright) με θέμα “Μinimally Invase Surgery” Boston Children’s Hospital USA (2008)
-Ειδίκευση στην Παιδοχειρουργική και απόκτηση ειδικότητας Παιδοχειρουργού Γ.Π. Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών « Π&Α Κυριάκου» ( 1994-1997)
-Διδάκτωρ, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών (1996)
-Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ( 09/1984 – 10/1990)
-Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακα
Στρατιωτική Θητεία
Έφεδρος Ανθυπολοχαγός ΠΖ, Μετά από εκπαίδευση στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού στην Κύπρο, όπου κατατάγηκε πρώτος μεταξυ 365 Κύπριων Αξιωματικών
Καθ. Δρ. Πολυξένη Νικολοπούλου Σταμάτη
Παθολογοανατόμος – Κυτταρολόγος. Διδάσκει Περιβαλλοντική Παθολογία στην Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διοργάνωσε, υλοποίησε και διεύθυνε (2004-2014) το 2ετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο: «Περιβάλλον και Υγεία: Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία». Ασχολείται με την Έρευνα και την Ιατρική Διάγνωση. Έχει εμπειρία στη διοργάνωση Σεμιναρίων, Εντατικών Μαθημάτων και Συνεδρίων, στο σχεδιασμό και τη δημιουργία Προγραμμάτων Ιατρικών Σπουδών, στο Συντονισμό Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Περιβαλλοντική Υγεία. Ειδικός Σύμβουλος στο Belgian High Council for Public Health. Σύμβουλος στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε θέματα Περιβαλλοντικής Ευθύνης. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Health Care Without Harm – Europe. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαικής Οργάνωσης ENSSER, Μέλος της IPPNW από το 1983, Βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 1985. Γραμματέας Δ.Σ. του Μαριολοπούλειου-Καναγκίνειου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος. Ερευνήτρια στο «Κέντρο Επιπτώσεων του Περιβάλλοντος στην Υγεία» του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Επιλεγμένη Εισηγήτρια ως ειδικός σύμβουλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαικής Ενωσης για την Υγεία σε σχέση με τον Περιβαλλοντικό Αναδυόμενο Κίνδυνο για το διάστημα 2016-2021.
Δρ. Στεφανία Παπαθεοδώρου
I am a Lecturer in Epidemiology and a trained obstetrician and gynecologist, with a focus on risk factors for pregnancy-related diseases such as pre-eclampsia, gestational diabetes, prenatal diagnosis of fetal defects, and preterm delivery as well as longer-term outcomes such as children’s neurodevelopment due to environmental exposures during pregnancy. My research emphasizes estimating the health effects of in utero exposure to air pollutants in pregnant women and their offspring, using advanced epidemiologic methods to provide accurate information and high-quality evidence that can (i) minimize bias and confounding in environmental and clinical epidemiology research; (ii) incorporate the role of environmental risk factors in the development of clinical guidelines (iii) inform public health policy about regulations and safety thresholds and ultimately; (iv) improve the health of individuals and entire communities. I have also used evidence synthesis methods to summarize available evidence in significant clinical questions in obstetrics and gynecology by applying the umbrella review methodology.
Καθ. Δρ. Κωνσταντίνος N. Φελλάς
Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς είναι Ανώτερος Αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Εξειδικεύεται στην Kοινωνιολογία της Yγείας και ερευνά θέματα που σχετίζονται με 1) την ψυχο-κοινωνική πτυχή της δημόσιας υγείας, 2) την Τρίτη Ηλικία και 3) σεξουαλικότητας/τήτων. Είναι Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου, ενώ έχει διοριστεί στην υψηλού κύρους θέση του Μέλους της Διεθνούς Επιτροπής Βιοηθικής (IBC) της UNESCO για την τετραετία 2018-2022. Είναι μέλος στην Επιτροπή Βιοηθικής DH–BIO του Συμβουλίου της Ευρώπης εκπροσωπώντας την Κύπρο σε θέματα βιοηθικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προσφέρει τις συμβουλευτικές του υπηρεσίες στο Υπουργείο Υγείας, ενώ ταυτόχρονα υπηρετεί ως επίσημο μέλος του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων Κύπρου. Παράλληλα, διατελεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Γραφείου Κύπρου. Είναι εξωτερικός συνεργάτης αξιολόγησης για διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς χρηματοδότησης έρευνας, ενώ κατέχει θέσεις και σε άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Έχει διατελέσει σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επιστημών. Επιπρόσθετα είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία COVID-19. Ο Καθηγητής Φελλάς έχει στο ενεργητικό του πολλές δημοσιεύσεις και βιβλιογραφία και συμμετέχει ενεργά σε τοπικά και διεθνή συνέδρια με θεματολογία που άπτεται των ερευνητικών του ενδιαφερόντων.
Αναπ. Καθ. Δρ. Αδάμος Χατζηπαναγής
Ο παιδίατρος Αδάμος Χατζηπαναγής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λάρνακας και Ιατρικός Διευθυντής του Νοσοκομείου Λάρνακας.
Λαμβάνει μέρος σε πολλά ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Αυτή τη περίοδο λαμβάνει μέρος σε τρία προγράμματα που σχετίζονται με τα εμβόλια και είναι τα εξής:
- Immuhubs: Innovative immunization hubs
- River: Reducing Inequalities in Vaccine uptake in the European Region
- Vaccelerate: Clinical research network for the coordination & execution of COVID-19 vaccine trials
Ήταν συντονιστής για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του προγράμματος Horizon 2020 με τίτλο «Αξιολόγηση μοντέλων υγείας του παιδιού».
Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων και έχει δώσει ομιλίες σε πολλά διεθνή και εθνικά επιστημονικά συνέδρια.
Έχει εκδώσει σειρά βιβλίων για γονείς, όπως το βιβλίο «Παιδιατρική για όλους». Σημαντικό επίτευγμα είναι το βιβλίο European Mastercourse in Paediatrics, το οποίο απευθύνεται στους παιδιάτρους της Ευρώπης, στο οποίο είναι συγγραφέας και επιμελητής έκδοσης.
Από το Δεκέμβριο του 2018 είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδιατρικής.
Εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδιατρικής σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς όπως European Center for Disease Control (ECDC), European medicine Agency (EMA), World Health Organization (WHO) κτλ.