Σειρά Σεμιναρίων για Νηπιαγωγούς με θέμα: Τοξικοί παράγοντες και τρόποι προστασίας των παιδιών: Από το «πρέπει» στο «πώς»
Μάρτιος - Απρίλιος 2024Δρ. Στέλλα Κάννα Μιχαηλίδου
Η Δρ. Στέλλα Κάννα Μιχαηλίδου είναι χημικός με διδακτορικό στην τοξικότητα των φυτοφαρμάκων και μεταδιδακτορική εξειδίκευση στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου στην Τοξικολογία/επίπτωση των Τοξικών Ουσιών/παραγόντων στην Υγεία. Μετεκπαιδεύτηκε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ σε θέματα Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων. Κατέχει επίσης Δίπλωμα Διοίκησης. Πρώην Διευθύντρια Γενικού Χημείου και πρώην, Αναπληρώτρια Γεν. Διευθύντρια Υπουργείο Υγείας. Μέλος διεθνών Επιτροπών και ερευνών. Εμπειρογνώμονας Επιπτώσεων Τοξικών Παραγόντων στην Υγεία του Παιδιού. Για 2 θητείες 2010-2018 εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως μέλος του Διοικητικού Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, το 2007-2009 εκλέγεται ως μέλος της Επιτροπής Environment and Health της EURO/WHO. Συμμετείχε σε επιτροπές εκτίμησης κινδύνων της Ε.Ε ( EFSA pesticides Residues Panel 2005-2008, Scientific Committee on Health and Environmental Risks SCHER 2009-2013, and Panel on EU Risks Assessment (2012-2013).Το 2014 εκλέγεται Σύμβουλος Περιβάλλοντος και Υγείας του παιδιού, της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας. Έχει εκλεγεί από το Διεθνές Φόρουμ Χημικής Ασφάλειας ως μέλος, και το 2018 εκλέγεται μέλος του European Network of Scientists for Social and Environmental Responsibility ENSSER. Το 2008 εκλέγεται ως Γυναίκα της χρονιάς για το Περιβάλλον από το Madame Figaro. Από το 2004, διορισμένη από το Υπουργικό Συμβούλιο, προσφέρει εθελοντικά ως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού» και αγωνίζεται Διεθνώς για το διαχρονικό της στόχο «την Πρόληψη και προφύλαξη της Υγείας των παιδιών από τοξικούς παράγοντες». Παρουσιάζει εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά – διαλέξεις σε διεθνή ιατρικά, περιβαλλοντικά κ.ά. συνέδρια, ετοιμάζει ενημερωτικό υλικό για την Πρόληψη και διδάσκει σε σεμινάρια σε γιατρούς/λειτουργούς Υγείας, εκπαιδευτικούς, γονείς καθώς και σε Πανεπιστήμια. Μετείχε στην αρχισυνταξία της «Διακήρυξης της Λευκωσίας για την ΗΜΑ 2017», συν-αρχισυντάκτης του βιβλίου «Μαθαίνω και Μπορώ να προφυλάξω τα παιδιά μου», και οδηγών προφύλαξης από φυτοφάρμακα, χημικές ουσίες, την ΗΜΑ κ.ά. Βασικό modo της είναι η έγκυρη ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση, να μεταφέρεται στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και να μετουσιώνεται σε απλή έγκυρη πληροφόρηση για το κοινό.
Δρ. Τασούλα Κυπριανίδου-Λεοντίδου
Η Δρ. Τασούλα Κυπριανίδου-Λεοντίδου είναι Ανώτερη Λειτουργός Επιθεώρησης Εργασίας, προϊστάμενη του Κλάδου Χημικής Προστασίας και Ασφάλειας Υπηρεσιών. Είναι διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων Μάστερ και Διδακτορικού από το πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης στη Χημική Μηχανική, μεταπτυχιακού διπλώματος στην εκπαίδευση από το πανεπιστήμιο Bath του Ηνωμένου Βασιλείου και Μάστερ στη Δημόσια Διοίκηση από το Cyprus International Institute of Management. Έχει εργασθεί στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και έχει δημοσιεύσει από την εργασία αυτή 15 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας προσελήφθη το 1998 όπου και εργάζεται μέχρι σήμερα. Τα καθήκοντά της περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την παρακολούθηση θεμάτων σχετικών με την ασφάλεια εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας και υπεράκτιων δραστηριοτήτων, παρακολούθηση θεμάτων ασφάλειας και υγείας σε υπηρεσίες, την κυκλοφορία χημικών ουσιών στην αγορά και τη χρήση τους σε εργασιακούς χώρους και την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Επιτροπές. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων και έχει διορισθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στα Διοικητικά Συμβούλια του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Ποιότητας και του Κυπριακού Οργανισμού Σήμανσης Αντικειμένων από Πολύτιμα Μέταλλα. Είναι εκπρόσωπος του Κλάδου Χημικής Μηχανικής στο ΕΤΕΚ.
Δρ. Μαρία Ορφανού
Η Δρ. Μαρία Ορφανού διαθέτει πολυετή πείρα στον Κλάδο Χημικής Προστασίας του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας. Ασχολείται με την Καθοδήγηση εταιρειών για εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους που απορρέουν από τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς που διέπουν την διαχείριση των χημικών ουσιών στην Ευρώπη, REACH, CLP, PIC και POPs, και ετοιμασία σχετικού ενημερωτικού υλικού, παρουσιάσεων, ημερίδων κτλ. Είναι η ορισμένη εκπρόσωπος της Κύπρου για τον Κανονισμό REACH στο Δίκτυο των Καθοδηγητικών Γραφείων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων (ECHA) και στην Επιτροπή FORUM για εναρμόνιση στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής χημικής νομοθεσίας, στην οποία πρόσφατα εκλέχθηκε αντιπρόεδρος. Από το 2018 είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων και Βιοκτόνων και της Τεχνικής Επιτροπής για Πρόδρομες Ουσίες Εκρηκτικών Υλών. Είναι εγγεγραμμένη στην Παγκύπρια Ένωση Επιστημόνων Χημικών (ΠΕΕΧ) και στο Συμβούλιο Εγγραφής Χημικών Κύπρου.
Δρ. Μαρία Παλαιομυλίτου
Η Δρ. Μαρία Παλαιομυλίτου είναι Λειτουργός Επιθεώρησης Εργασίας, στον Κλάδο Χημικής Προστασίας και Ασφάλειας Υπηρεσιών, στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (από το 2007). Είναι κάτοχος Πτυχίου του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), καθώς και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη Χημεία, με ειδίκευση στη Βιοχημεία-Βιοτεχνολογία από το Τμήμα Χημείας του Α.Π.Θ. Τίτλος διατριβής: «Βιοτεχνολογική παραγωγή, απομόνωση, μελέτη και εφαρμογή της μικροβιακής πρωτεΐνης παγοπυρήνωσης», Υπεύθυνος Καθηγητής Βιοχημείας Δ. Α. Κυριακίδης. Στο πλαίσιο μεταδιδακτορικής ερευνητικής δραστηριότητας, έχει συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Βιολογίας – Εργαστήριο Κρυσταλλογραφίας πρωτεϊνών, Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» στην Αθήνα, με το έργο «Βιοχημική απομόνωση και καθαρισμός πρωτεϊνών ιατρικού ενδιαφέροντος με σκοπό τη μελέτη της δομής τους», Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Δρ. Μεταξία Βλάση. Έχει, επίσης, διατελέσει Εξωτερικός Συνεργάτης στο ερευνητικό Έργο του Γενικού Χημείου του Κράτους. Είναι μέλος του Εθνικού Γραφείου Στήριξης (Helpdesk) για τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό CLP για την ταξινόμηση, επισήμανση και συσκευασία χημικών ουσιών και μειγμάτων και HELPNET, διορισμένο Μέλος της Επιτροπής Κρατών Μελών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών (ECHA) και αναπληρωματικό Μέλος της Επιτροπής FORUM του ECHA.
Δρ. Γιώργος Τσαλακός
Ο Δρ. Γιώργος Τσαλακός γεννήθηκε στο χωριό Λύση της επαρχίας Αμμοχώστου. Το 1990 αποφοίτησε από τη Φυσικομαθηματική σχολή του Ρωσικού Πανεπιστημίου Φιλίας των Λαών στη Μόσχα λαμβάνοντας τον τίτλο M. Sc. in Physics. Από το ίδιο Πανεπιστήμιο πήρε το διδακτορικό του το 1994 στη θεωρητική Φυσική με εξειδίκευση στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Από το 2002 μέχρι το 2020 εργάστηκε ως καθηγητής Φυσικής στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 2009 εργαζόταν με μερική απόσπαση στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, συμμετέχοντας σε διάφορα προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Ως Σύμβουλος της Επιθεώρησης Φυσικής του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, και με θέματα ασφάλειας στα εργαστήρια Φυσικής των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Συμμετείχε στις διαδικασίες απόσυρσης επικίνδυνων υλικών από τα εργαστήρια Φυσικής (υδράργυρου, υδραργυρικών θερμομέτρων και ραδιενεργών υλικών). Από τον Σεπτέμβριο του 2020 αποτελεί μόνιμο προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου στη θέση του Καθηγητή Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τις Φυσικές Επιστήμες. Ασχολείται με θέματα αξιολόγησης της μάθησης με έμφαση στη διαμορφωτική αξιολόγηση, με τη μάθηση μέσω project και με την αξιοποίηση του πειράματος στα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών. Τον Οκτώβριο του 2020 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο μέλος της Εθνικής Επιτροπής «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού» για περίοδο τριών χρόνων ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και ξανά τον Νοέμβριο του 2023 για άλλα 3 χρόνια.
Δρ. Αντιγόνη Συρίγου- Παπαβασιλείου
Η Δρ. Αντιγόνη Συρίγου-Παπαβασιλείου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είχε τη μεταπτυχιακή της εκπαίδευση στις ΗΠΑ. Έλαβε την ειδικότητα της Παιδιατρικής στο Mount Zion Hospital and Medical Center, στον Άγιο Φραγκίσκο της Καλιφόρνια, της Νευρολογίας στο Wayne State University School of Medicine στο Μίσιγκαν και την υποειδικότητα της Παιδονευρολογίας στο Children’s Hospital of Michigan του ίδιου Πανεπιστημίου. Έκανε έρευνα στη Νευροφυσιολογία των Νευροψυχιατρικών παθήσεων στη « Κλινική Lafayette» του Μίσιγκαν. Από το 1990 έως το 2017 διηύθηνε τη Νευρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης. Από τον Αύγουστο του 2017 έως σήμερα, είναι Επικεφαλής Παιδονευρολόγος στο Νοσοκομείο Ιασώ Παίδων στην Αθήνα. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Παιδονευρολογικής Εταιρείας της οποίας υπήρξε και πρόεδρος και υπηρέτησε επί σειρά ετών το Συμβούλιο Διοίκησης. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Ευρωπαϊκές Ιατρικές Εταιρείες και Συμβούλια σχετικά με την Παιδονευρολογία και την Έρευνα του Υπνου. Από το 2014 είναι επικεφαλής του Εθνικού Μητρώου Εγκεφαλικής Παράλυσης της Αττικής, μέλους του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Εγκεφαλική Παράλυση [Member C31 of the Surveillance for Cerebral Palsy in Europe (SCPE) Network]. Είναι συγγραφέας Ελληνικών και ξένων άρθρων και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή ιατρικών συγγραμμάτων.