Επιλογή Σελίδας

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την ασφαλή χρήση της τεχνολογίας

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την ασφαλή χρήση της τεχνολογίας

Βασισμένο στο #PracticeSafeTech του EHTrust.org  

το οποίο ευγενώς παραχώρησε τα δικαιώματα χρήσης των γραφικών στην Εθνική Επιτροπή “Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού”, που έκανε και την ελεύθερη απόδοση/ προσαρμογή.

«Οι γονείς δεν πρέπει να πανικοβάλλονται από τα συμπεράσματα των τελευταίων ερευνών που αφορούν επιπτώσεις στην υγεία, αλλά πρέπει να τα αξιοποιήσουν ως υπενθύμιση για την ανάγκη να περιορίσουν τόσο τον χρόνο που τα παιδιά περνούν μπροστά στην οθόνη, όσο και την έκθεση από κινητά τηλέφωνα και άλλες ασύρματες συσκευές που εκπέμπουν Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία Ραδιοσυχνοτήτων (EMF/RF.
Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, 2016.

«Τα παιδιά επηρεάζονται δυσανάλογα από εκθέσεις σε περιβαλλοντικούς τοξικούς παράγοντες, περιλαμβανομένης της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων«.
Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, 2013

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΗΣ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

 • Τα παιδιά έχουν λεπτότερα κρανία. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος, τα μάτια και ο μυελός των οστών των παιδιών απορροφούν αυτή την ακτινοβολία τρεις έως δέκα φορές περισσότερο από ότι στους ενήλικες.
 • Ο Διεθνής Οργανισμός ‘Ερευνας για τον Καρκίνο (IARC), που υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO): το 2011 κατέταξε την Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία Ραδιοσυχνοτήτων (EMF/RF) στην κατηγορία 2Β, ως Πιθανώς (possible) Καρκινογόνο στον άνθρωπο. “Τα κινητά και ασύρματα τηλέφωνα συνδέονται με αυξημένα περιστατικά εγκεφαλικών όγκων. Οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι για όσους χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά κινητό τηλέφωνο πριν τα είκοσι τους χρόνια”.
 • Μελέτη σε ζώα που στοίχισε 30 εκατομμύρια δολάρια (National Toxicology Program, USA) βρήκε «σαφείς αποδείξεις» πρόκλησης καρκίνου, καρδιακών βλαβών και βλαβών στο DNA, μετά από μακροχρόνια έκθεση στην ασύρματη τεχνολογία.
 • Μελέτη του 2018 εντόπισε βλάβες στη μνήμη των εφήβων που χρησιμοποίησαν κινητό τηλέφωνο για ένα μόλις χρόνο ακουμπώντας το στο κεφάλι τους. Η έρευνα συνδέει την ασύρματη τεχνολογία με την υπερκινητικότητα, προβλήματα συμπεριφοράς, και βλάβες στο σπέρμα.
 • Σε έρευνα του National Health Institute/USA το 2011 βρέθηκε ότι η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων μετέβαλε τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.
 • Μέσα από αρκετές μελέτες σε ζώα έχει διαπιστωθεί επίσης ότι η έκθεση στην ακτινοβολία προκάλεσε καταστροφή εγκεφαλικών κυττάρων.
 • Iατρική έρευνα του Yale University που έγινε το 2011 σε ποντίκια έδειξε αυξημένη υπερκινητικότητα και προβλήματα μνήμης μετά από προγεννητική έκθεση. Τώρα οι γιατροί του Harvard και του Yale συστήνουν στις έγκυες να μειώσουν την έκθεση τους (στην ακτνοβολία). Περισσότερα στο Baby Safe Project: www.BabySafeProject.org
 • Το Συμβουλευτικό Συμβούλιο της Maryland State για την Περιβαλλοντική Υγεία και Προστασία του Παιδιού, 2017:

     «… το Συμβούλιο συνιστά περιορισμό της έκθεσης… Το WiFi μπορεί να απενεργοποιηθεί, και ταυτόχρονα να αξιοποιηθεί το ενσύρματο τοπικό δίκτυο (LAN)     
     παρέχοντας μια αξιόπιστη και ασφαλή μορφή δικτύωσης… χωρίς έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων

 

ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΧΩΡΕΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Η Γαλλία, το Βέλγιο και η Κύπρος είναι μερικές από τις πέραν των 20 χωρών που αναλαμβάνουν δράση για να ενημερώσουν τους γονείς να μειώσουν την έκθεση των παιδιών στην ασύρματη τεχνολογία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ «τα μικρά γράμματα» ΣΤΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ – Είναι ενδεικτικά των αναγκαίων προφυλάξεων

«πρέπει να διατηρείτε απόσταση μεταξύ του σώματος του χρήστη και της συσκευής, συμπεριλαμβανομένης της κεραίας, τουλάχιστον 10 mm.» – Pixel 3a

«Όταν τοποθετείτε το ρολόι της Apple (Apple Watch) κοντά στο πρόσωπό σας, κρατήστε απόσταση τουλάχιστον 10 χιλιοστά…»

«Διατηρείτε ασφαλή απόσταση από το κοιλιά των εγκύων γυναικών ή από το κάτω μέρος της κοιλιάς των εφήβων». – Εγχειρίδιο του Laptop Samsung 3G

«Ο χρήστης πρέπει να διατηρεί ελάχιστη απόσταση 20cm από την αντένα της συσκευής ανά πάσα στιγμή». – Samsung Chromebook

«Κρατήστε το iPod touch τουλάχιστον 5mm μακριά από το σώμα σας…»

«Η συσκευή αυτή θα πρέπει να λειτουργεί με ελάχιστη απόσταση 20cm μεταξύ της πηγής της ακτινοβολίας και του σώματος σας» – Amazon Echo

«Στα παιδιά, ο κίνδυνος για καρκίνο μπορεί να είναι μεγαλύτερος απ’ ότι στους ενήλικες λόγω της μεγαλύτερης διείσδυσης και απορρόφησης της ακτινοβολίας των κινητών στον εγκέφαλο των παιδιών, και επειδή το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα των παιδιών είναι πιο ευάλωτο». – Ron Melnick PhD, συνταξιούχος Ανώτερος Τοξικολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας

ΑΦΟΥ Η ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΦΕΛΕΣΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ Η ΟΠΟΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΥΡΜΑΤΩΝ ΜΕΣΩΝ;

ΝΑΙ! Γιατί απλές αλλαγές, όπως π.χ. η χρήση ενσύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο, η ρύθμιση των διαφόρων ασύρματων συσκευών στη Λειτουργία Πτήσης κ.ά. ΘΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ σημαντικά την ημερήσια συνολική έκθεση του παιδιού. Δεδομένου ότι η έκθεση είναι σωρευτική και τα παιδιά θα εκτεθούν για πολλά χρόνια στην διάρκεια της ζωής τους, αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και άλλων ασθενειών στο παιδί σας.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ Η ΕΥΡΕΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ;

Η ασύρματη τεχνολογία δεν είναι τρόφιμο, φάρμακο ή χημική ουσία, και δεν διέπεται από την ίδια με αυτά νομοθεσία αδειοδότησης που προϋποθέτει προ-έλεγχο των κινδύνων στην υγεία. Η ασύρματη τεχνολογία ΠΟΤΕ δεν πέρασε από δοκιμές ασφάλειας για τα παιδιά πριν από την κυκλοφορία της στην αγορά.. Ποτέ δεν έγινε εκτίμηση του κινδύνου ιδίως σε μακρόχρονο ορίζοντα από κάποιο επίσημο Οργανισμό στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και αλλού. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής κάνει έκκληση για έρευνα μεγάλης κλίμακας και πιο αυστηρά /προστατευτικά όρια ακτινοβολίας για παιδιά και έγκυες γυναίκες. Οι γονείς όμως μπορούν να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν την προστασία των παιδιών τους στο σπίτι και στο σχολείο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;

Τα όρια βασίζονται σ’ αυτά της ICNIRP και τη Σύσταση της EC 1999/519. Eξ’ ορισμού τα όρια καλύπτουν μόνο άμεσες επιπτώσεις βραχείας έκθεσης και μόνο θερμικές επιδράσεις. Δεν καλύπτουν πιθανές μακροπρόθεσμες, μη θερμικές βιολογικές επιδράσεις, ούτε καν την πιθανή καρκινογένεση. Ιατρικοί σύλλογοι, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωκοινοβούλιο κ.ά. προειδοποιούν ότι τα όρια αυτά δεν παρέχουν επαρκή προστασία, δεν ανταποκρίνονται στην σημερινή εκτεταμένη/συνεχή χρήση κινητών, tablets, Wi-Fi κ.ά., ούτε αντιμετωπίζουν επαρκώς την αυξημένη έκθεση και ευαισθησία των παιδιών.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ: Συστάσεις από το New Jersey Education Association, November 2016

 • Κρατήστε τις συσκευές μακριά από το σώμα και το υπνοδωμάτιο.
 • Τοποθετείτε τις συσκευές πάνω σε γραφεία, και όχι πάνω στα πόδια σας.
 • Συνδέστε ενσύρματα στο διαδίκτυο όλες τις συσκευές, όπως υπολογιστές laptop, tablets, κ.ά.
 • Συνδέστε ενσύρματα όλες τις συσκευές που δεν μετακινούνται, όπως εκτυπωτές, προβολείς (projectors) και “έξυπνοι” πίνακες.
 • Χρησιμοποιείτε σταθερό τηλέφωνο αντί κινητό ή ασύρματο τηλέφωνο

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

 • Χρησιμοποιήστε το κινητό τηλέφωνο σε λειτουργία ανοικτής ακρόασης ή με ενσύρματα (όχι ασύρματα) ακουστικά.
 • Αποφεύγετε να μεταφέρετε το τηλέφωνό σας κοντά στο σώμα σας, π.χ. στην τσέπη, κάλτσα ή σουτιέν.
 • Οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων δεν μπορούν να σας εγγυηθούν ότι η ποσότητα της ακτινοβολίας που απορροφάται από το σώμα είναι σε ασφαλή επίπεδα.
 • Αν σχεδιάζετε να παρακολουθήσετε κάποια ταινία στη συσκευή σας, κατεβάστε την πρώτα και στη συνέχεια, μεταβείτε σε λειτουργία πτήσης για να την παρακολουθήσετε με ασφάλεια αποφεύγοντας την περιττή έκθεση στην ακτινοβολία.
 • Αποφεύγετε κλήσεις όταν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο, ανελκυστήρες, τρένα και λεωφορεία. Το κινητό τηλέφωνο λειτουργεί πιο εντατικά για να λάβει το σήμα μέσα από το μέταλλο, και έτσι αυξάνεται το επίπεδο ισχύος της εκπομπής.
 • Παρακολουθήστε την ισχύ του σήματος (δηλ. πόσες μπάρες λήψης φαίνονται στην συσκευή σας). Όσο ασθενέστερο είναι το σήμα, τόσο πιο δύσκολο είναι για το τηλέφωνό σας να επικοινωνεί, και τόσο περισσότερη ακτινοβολία εκπέμπει.
 • Να θυμάστε ότι τα κινητά τηλέφωνα δεν είναι παιχνίδι.
 • Καλείτε μέσω του κινητού μόνο όταν είναι απαραίτητο και κάνετε όσο πιο σύντομες κλήσεις μπορείτε.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΝΣΥΡΜΑΤΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (ΜΕ ΚΑΛΩΔΙΟ). ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΣΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ.

 • Συνδεθείτε στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας ενσύρματη σύνδεση μέσω ethernet όποτε είναι δυνατόν και όχι Wi-Fi ή δεδομένα κινητής τηλεφωνίας. Είναι τόσο απλό, όσο η σύνδεση ενός καλωδίου από τον δρομολογητή σας απευθείας στη συσκευή σας. Αφού συνδεθείτε ενσύρματα, απενεργοποιείτε οπωσδήποτε τις ασύρματες κεραίες του δρομολογητή και των συσκευών. Οι συνδέσεις με καλώδιο παρέχουν πρόσβαση στο ίδιο Διαδίκτυο χωρίς την εκπομπή βλαβερής ακτινοβολίας που διεισδύει στο σώμα.
 • Διατίθενται στην αγορά προσαρμογείς (αdapters), με τους οποίους μικρότερες συσκευές, όπως tablets, e-readers και smartphones μπορούν να συνδεθούν ενσύρματα στο ethernet.
 • Να θυμάστε ότι τα ηχεία Alexa, οι συσκευές εικονικής πραγματικότητας (virtual reality), τα συστήματα παιχνιδιών μέσω Wi-Fi, τα ασύρματα ρολόγια / συσκευές παρακολούθησης γυμναστικής, και το Bluetooth σας εκθέτουν σε ασύρματη ακτινοβολία (EMF/RF).

Επικοινωνία

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο (Newsletter), αφήνοντας τα στοιχεία σας, ή γράψτε το σχόλιο σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

 

Για αμεσότερη ενημέρωση συνδεθείτε μαζί μας στα κοινωνικά δίκτυα Facebook και Youtube:

3 + 4 =

Διεύθυνση

Κυριάκου Μάτση 39,
1082 Αγίοι Ομολογητές, Λευκωσία

Επικοινωνία

Τηλ. 97821802
Fax: 22809455
info@paidi.com.cy  

Πρόεδρος Εθν. Επιτροπής:

Δρ Στέλλα Κάννα-Μιχαηλίδου
stellacm@spidernet.com.cy