Πρόεδρος και Μέλη της Εθνικής Επιτοπής "Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού" (2020-2023)

- Περιλήψεις Βιογραφικών

Η Πρόεδρος και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής “Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού” διορίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο (Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 90.121, της 7ης Οκτωβρίου 2020).

 Πρόεδρος:

 • Δρ Στέλλα Κάννα Μιχαηλίδου, Χημικός, Εμπειρογνώμονας Επιπτώσεων Τοξικών Παραγόντων στην Υγεία του Παιδιού και Ασφάλειας Τροφίμων. 

Μέλη: 

 • Δρ. Μιχάλης Αναστασιάδης, Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος,
 • Δρ. Ανδρέας Χατζησάββας, Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου,
 • κα Νίκη Ευθυμίου, Νοσηλευτικές Υπηρεσίες,
 • Δρ. Τασούλα Κυπριανίδου – Λεοντίδου, Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων,

 • κα Έλενα Παπαχριστοφόρου, Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας,

 • Δρ. Δέσπω Λουκά Χριστοδούλου, Γενικό Χημείο του Κράτους,

 • Δρ. Γιώργος Τσαλακός, Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας,

 • Δρ. Χάρης Χατζηγεωργίου, Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου,

 • κ. Κυριάκος Σιακαλλής, Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος,

 • Δρ. Πηνελόπη Αναγνωστοπούλου, Πανεπιστήμιο Κύπρου,

 • κα Ναταλία Γεωργίου – Τσιάκαλου, Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος,
 • Δρ. Έλενα Παπάμιχαηλ, Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας,

 • κα Τατιάνα Χρυσοστόμου, Μικροί Εθελοντές.

Σύντομα αποσπάσματα Βιογραφικών Σημειωμάτων:

Δρ. Στέλλα Κάννα Μιχαηλίδου

Η Δρ. Στέλλα Κάννα Μιχαηλίδου είναι χημικός με διδακτορικό στην τοξικότητα των φυτοφαρμάκων  και  μεταδιδακτορική εξειδίκευση στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου  στην Τοξικολογία/επίπτωση των Τοξικών Ουσιών/παραγόντων στην Υγεία. Μετεκπαιδεύτηκε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ σε θέματα Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων. Κατέχει επίσης  Δίπλωμα Διοίκησης. Πρώην Διευθύντρια Γενικού Χημείου και πρώην, Αναπληρώτρια Γεν. Διευθύντρια Υπουργείο Υγείας. Μέλος διεθνών Επιτροπών και ερευνών. Εμπειρογνώμονας Επιπτώσεων Τοξικών Παραγόντων στην Υγεία του Παιδιού. Για 2 θητείες 2010-2018 εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως μέλος του Διοικητικού Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, το 2007-2009 εκλέγεται ως μέλος της Επιτροπής Environment and Health της EURO/WHO. Συμμετείχε σε επιτροπές εκτίμησης κινδύνων της Ε.Ε ( EFSA pesticides Residues Panel 2005-2008, Scientific Committee on Health and Environmental Risks SCHER 2009-2013, and Panel on EU Risks Assessment (2012-2013).Το 2014 εκλέγεται Σύμβουλος Περιβάλλοντος και Υγείας του παιδιού, της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας. Έχει εκλεγεί από το Διεθνές Φόρουμ Χημικής Ασφάλειας ως μέλος,  και το  2018 εκλέγεται μέλος του European Network of Scientists for Social and Environmental Responsibility ENSSER. Το 2008 εκλέγεται  ως Γυναίκα της χρονιάς για το Περιβάλλον από το Madame Figaro.

Από το 2004, διορισμένη από το Υπουργικό Συμβούλιο, προσφέρει εθελοντικά ως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού» και αγωνίζεται Διεθνώς για το διαχρονικό της στόχο «την Πρόληψη και προφύλαξη της Υγείας των παιδιών από τοξικούς παράγοντες”.

Παρουσιάζει εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά – διαλέξεις σε διεθνή ιατρικά, περιβαλλοντικά κ.ά. συνέδρια, ετοιμάζει ενημερωτικό υλικό για την Πρόληψη και διδάσκει σε σεμινάρια σε γιατρούς/λειτουργούς Υγείας, εκπαιδευτικούς, γονείς καθώς και σε Πανεπιστήμια. Μετείχε στην αρχισυνταξία  της «Διακήρυξης της Λευκωσίας για την ΗΜΑ 2017», συν-αρχισυντάκτης του βιβλίου «Μαθαίνω και Μπορώ να προφυλάξω τα παιδιά μου», και οδηγών προφύλαξης από φυτοφάρμακα , χημικές ουσίες, την ΗΜΑ κ.ά. Βασικό modo της είναι η έγκυρη ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση, να μεταφέρεται στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και να μετουσιώνεται σε απλή έγκυρη πληροφόρηση για το κοινό.

Δρ. Μιχάλης Αναστασιάδης 
– Παιδίατρος

Ο Μιχάλης Αναστασιάδης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης το 1995 και απέκτησε τον τίτλο της ειδικότητας στην Παιδιατρική στην Αθήνα το 2001. Έκτοτε εργάζεται ως ιδιώτης Παιδίατρος στη Λευκωσία. Είναι μέλος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου (της οποίας είναι Γραμματέας στο νυν διοικητικό συμβούλιο και μέλος στην Επιτροπή Εμβολιασμών και Λοιμώξεων της ΠΕΚ), μέλος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, εκπρόσωπος της ΠΕΚ στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδιατρικής, μέλος του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος (στο τρέχον διάστημα είναι ο Ταμίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου) όπου μετέχει και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και εκπρόσωπος του ΠΙΣ στην Εθνική Επιτροπή Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού, στην Επιτροπή αντιμετώπισης του φαινομένου άρνησης εμβολιασμών και στο Συμβούλιο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Είναι επίσης μέλος του ΚΥΣΑΝ (Κυπριακό Συμβούλιο Αναζωογόνησης) και εκπαιδευτής από το 2008 στα επίσημα Ευρωπαϊκά σεμινάρια ανάνηψης παιδιών (EPALS) και νεογνών (NLS) που προσφέρει το Συμβούλιο για επαγγελματίες υγείας και επιστημονικός συνεργάτης (Clinical Tutor) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας από της ιδρύσεως της το 2011.

Δρ. Τασούλα Κυπριανίδου-Λεοντίδου

Η Δρ. Τασούλα Κυπριανίδου-Λεοντίδου είναι διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.  Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων MSc και PhD από το πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης στη Χημική Μηχανική, μεταπτυχιακού διπλώματος στην εκπαίδευση του πανεπιστημίου του Bath του Ηνωμένου Βασιλείου και Μάστερ στη Δημόσια Διοίκηση από το CIIM.  Έχει εργασθεί στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και έχει δημοσιεύσει πέραν των 15 επιστημονικών άρθρων.  Στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας προσελήφθη το 1998 και εργάζεται μέχρι σήμερα ως Ανώτερη Λειτουργός Επιθεώρησης Εργασίας, προϊστάμενη του Κλάδου Χημικών Ουσιών.  Τα καθήκοντά της περιλαμβάνουν την παρακολούθηση των θεμάτων διαχείρισης και ελέγχου χημικών ουσιών,  την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ευρωπαϊκές και διεθνείς Επιτροπές, την ετοιμασία προσχεδίων νομοθεσίας,  τον καθορισμό πολιτικής και την  εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων στα θέματα που αφορούν διαχείριση και έλεγχο χημικών προϊόντων.

κα Έλενα Παπαχριστοφόρου

Η Έλενα Παπαχριστοφόρου είναι πτυχιούχος νομικής του Πανεπιστημίου του Sheffield (LLB). Eίναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Ευρωπαϊκό και Εμπορικό Δίκαιο (LLM) από το ίδιο Πανεπιστήμιο και ΜΒΑ από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει εργαστεί ως δικηγόρος- νομικός σύμβουλος στη δικηγορική εταιρεία Andreas Neocleous & Co, ενώ από το 2006 μέχρι το 2011 εργάστηκε ως νομικός σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Κύπρου στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Από το 2011 μέχρι και το 2016 ανέλαβε τη θέση της διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή, ενώ από το 2016 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως λειτουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας στην ομάδα νομικής υποστήριξης της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Τα καθήκοντα της περιλαμβάνουν την εφαρμογή νομοθεσιών ρυθμίζουσες θέματα προστασίας καταναλωτών, την σύνταξη νομοσχεδίων και κανονισμών, την σύνταξη διοικητικών αποφάσεων , την ετοιμασία σημειωμάτων σχετικών με νομικά θέματα κ.α.

Δρ. Γιώργος Τσαλακός

Ο Γιώργος Τσαλακός γεννήθηκε στο χωριό Λύση της επαρχίας Αμμοχώστου. Το 1990 αποφοίτησε από τη Φυσικομαθηματική σχολή του Ρωσικού Πανεπιστημίου Φιλίας των Λαών στη Μόσχα λαμβάνοντας τον τίτλο M. Sc. in Physics. Από το ίδιο Πανεπιστήμιο πήρε το διδακτορικό του το 1994 στη θεωρητική Φυσική με εξειδίκευση στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας.

Από το 2002 μέχρι το 2020 εργάστηκε ως καθηγητής Φυσικής στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 2009 εργαζόταν με μερική απόσπαση στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, συμμετέχοντας σε διάφορα προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Ως Σύμβουλος της Επιθεώρησης Φυσικής του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, και με θέματα ασφάλειας στα εργαστήρια Φυσικής των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Συμμετείχε στις διαδικασίες απόσυρσης επικίνδυνων υλικών από τα εργαστήρια Φυσικής (υδράργυρου, υδραργυρικών θερμομέτρων και ραδιενεργών υλικών).

Από τον Σεπτέμβριο του 2020 αποτελεί μόνιμο προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου στη θέση του Καθηγητή Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τις Φυσικές Επιστήμες.

Ασχολείται με θέματα αξιολόγησης της μάθησης με έμφαση στη διαμορφωτική αξιολόγηση, με τη μάθηση μέσω project και με την αξιοποίηση του πειράματος στα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών.

Τον Οκτώβριο του 2020 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο μέλος της Εθνικής Επιτροπής «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού» για περίοδο τριών χρόνων ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

κ. Κυριάκος Σιακαλλής

Ο Κυριάκος Σιακαλλής κατάγεται από την Λευκωσία. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και έχει αποκτήσει MBA από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ενώ κατέχει και Μεταπτυχιακό στη Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Υπάλληλος της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου από το 2001. Από το 2015 μέχρι το 2018 κατείχε τον τίτλο του Λειτουργού Διαχείρισης και Προστασίας Περιβάλλοντος της Cyta. Από το 2018 μέχρι και σήμερα είναι αποσπασμένος στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όπου στο Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος κατέχει τον τίτλο του Λειτουργού Ανάπτυξης και Διαχείρισης Προγραμμάτων Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Τον Οκτώβριο του 2020 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ως μέλος της Εθνικής Επιτροπής «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού» για περίοδο τριών χρόνων.

κα Τατιάνα Σουκιούρογλου Χρυσοστόμου

Η Τατιάνα Σουκιούρογλου Χρυσοστόμου είναι κάτοχος πτυχίου Μάρκετινγκ και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Boston.  Από το 1988 – 1990 εργάστηκε ως οικονομικός ελεγκτής στην οικογενειακή επιχείρηση Premier Shukuroglou Ltd, και από το 1990 – 1992 ασχολήθηκε με τη διεύθυνση και την λειτουργεία της εταιρεία εισαγωγής και μεταπώλησης εργαλείων κήπου PlantaService Ltd, της οποίας ήταν συνιδρυτής. Το 1993 ίδρυσε κατάστημα εισαγωγής παλαιών επίπλων και μοντέρνων ειδών διακόσμησης. Από το 1995 – 1997 εργάστηκε ως εκτελεστική βοηθός της offshore εταιρείας Gateway 2000, αναλαμβάνοντας αρμοδιότητες συναφείς της προώθησης υπολογιστών σε νέες αγορές. Ακολούθως, το 2000 απέκτησε δίπλωμα Διακοσμητή Εσωτερικού Χώρου από το Intercollege Λευκωσίας, το οποίο εκτότε εξασκεί, αρχικά ως εργαζόμενη σε επιχειρήσεις (μεταξύ των οποίων το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Selipas & Myrianthousis Architects, και τα καταστήματα Ambience Home Ltd. και Voici La Mode Ltd.), και σήμερα ως ελεύθερη επαγγελματίας, αναλαμβάνοντας τη διακόσμηση γραφείων, καταστημάτων αλλά και κατοικιών.

Η κα. Σουκιούρογλου είναι μέλος του Συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου “ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ”  από το 2010, και λόγω της τριβής της σε θέματα της κοινωνικής ευημερίας των παιδιών, αποφάσισε να ασχοληθεί με προγράμματα που αφορούν την κοινωνική τους ανάπτυξη. Δημιούργησε το «Step By Step» ως παράρτημα της εταιρίας «Stepping Stones To A Brighter Future LTD». Είναι αντιπρόσωπος του προγράμματος  Manadoob® στη Κύπρο και στην Ελλάδα, ένα πρόγραμμα από την Αμερική που καλύπτει ηλικίες 5-7 και 7-12 ετών. Σε στενή συνεργασία με ομάδα ψυχολόγων έχει δημιουργήσει ένα καινούργιο πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 3-5 χρονών, το Zimbaloo. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια των προγραμμάτων, και εκπαιδεύει εκπαιδευτές Παγκύπρια και στην Ελλάδα. Σκοπός όλων των προγραμμάτων είναι η ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων όπως, την ενσυναίσθηση, την ευγνωμοσύνη, την συγχώρεση, τον σεβασμό, την διαχείριση θυμού και του φόβου.  Όλα αυτά βοηθούν σε υγιή ανάπτυξη αυτοπεποίθησης και συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών.

Είναι επίσης πιστοποιημένη επαγγελματίας Νευρο-Γλωσσικού Προγραμματισμού (NLP), δεξιότητα την οποία χρησιμοποιεί για να συμβουλεύει νεαρούς και ενήλικες. Μέσω του Νευρο-Γλωσσικού Προγραμματισμού ενθαρρύνεται η δυνατότητα του ατόμου να εξερευνά τον εαυτό του και να αποδίδει στο μέγιστο σε όλους τους τομείς στη ζωή του, κατορθώνοντας έτσι τους στόχους του και επιτυγχάνοντας στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Verified by MonsterInsights