Επιλογή Σελίδας

Πρόεδρος και Μέλη της Εθνικής Επιτοπής "Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού" (2017-2020)

- Περιλήψεις Βιογραφικών

Η Πρόεδρος και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού» διορίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο (Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 90.121, της 7ης Οκτωβρίου 2020).

 καιΠρόεδρος:

 • Δρ Στέλλα Κάννα Μιχαηλίδου, Χημικός, Εμπειρογνώμονας Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων.

Μέλη: 

 • Δρ. Μιχάλης Αναστασιάδης, Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος,
 • Δρ. Ανδρέας Χατζησάββας, Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου,
 • κα Νίκη Ευθυμίου, Νοσηλευτικές Υπηρεσίες,
 • Δρ. Τασούλα Κυπριανίδου – Λεοντίδου, Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων,

 • κα Έλενα Παπαχριστοφόρου, Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας,

 • Δρ. Στέλιος Γιαννόπουλος, Γενικό Χημείο του Κράτους,

 • Δρ. Γιώργος Τσαλακός, Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας,

 • Δρ. Χάρης Χατζηγεωργίου, Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου,

 • κ. Κυριάκος Σιακαλλής, Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος,

 • Δρ. Πηνελόπη Αναγνωστοπούλου, Πανεπιστήμιο Κύπρου,

 • κα Αναστασία Τζίρτη, Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης,
 • κα Ναταλία Γεωργίου – Τσιάκαλου, Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος,
 • Δρ. Έλενα Παπάμιχαηλ, Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας,

 • κα Τατιάνα Χρυσοστόμου, Μικροί Εθελοντές.

Σύντομα αποσπάσματα Βιογραφικών Σημειωμάτων:

Δρ Στέλλα Κάννα Μιχαηλίδου

Χημικός με Διδακτορικό του Πανεπιστημίου Αθηνών στην τοξική επίδραση Φυτοφαρμάκων στον άνθρωπο Mεταδιδακτορική εξειδίκευση στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (London University (DHSS, Toxicology Department) στην Τοξικολογία/επίπτωση των Τοξικών Ουσιών/παραγόντων στην Υγεία ιδιαίτερα του παιδιού και διαδοχικές μετεκπαιδεύσεις με υποτροφίες της WHO στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ σε θέματα Περιβάλλοντος, Υγείας (ιδιαίτερα του παιδιού) και Ασφάλειας Τροφίμων. Είναι επίσης κάτοχος Διπλώματος Διοίκησης Henley UK. Πρώην Διευθύντρια του Γενικού Χημείου του Κράτους και πρώην Αν. Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Υγείας.

Αναγνωρισμένος/καθιερωμένος Εμπειρογνώμονας στην Ε.Ε. και διεθνώς (κατόπιν επιλογής/εκλογής) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εκτίμηση επιπτώσεων Περιβαλλοντικών τοξικών παραγόντων στην Υγεία και ιδιαίτερα του Παιδιού (με εμπειρoγνωμοσύνη από το 1990 και 1997 αντίστοιχα και μέχρι σήμερα): EFSA Pesticides Residue Panel (2005-2009), Scientific Comm. on Health and Environmental Risks SCHER (2009-2013) and panel on EU RISK Assessment, WHO Euro Environment-Health Committee (2007-2009/εκλογή από τις 53 χώρες του ΕU/Euro), από το 2004-2010 μέλος του WHO Task Force for Children Environment and Health Action Plan (CEHAP), μέλος της EU Environment/Health Committee (2007-2010), εκλεγμένο μέλος (σε δυο διαδοχικές θητείες 2010-2018) του Διοικητικού Συμβούλιου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Έχει εκλεγεί μέλος της «Children-Chemical safety Champion Group» of the International Forum on Chemical Safety (IFCS). Μέχρι και σήμερα σύμβουλος / αξιολογητής ερευνητικών Προγραμμάτων/υποδομών, της Ε.Ε. καθώς και επισκόπηση μελετών και σύνταξη γνωματεύσεων για θέματα τοξικών παραγόντων-περιβάλλοντος και υγείας. To 2014 εκλέγεται ως Σύμβουλος Περιβάλλοντος και Υγείας του Παιδιού, της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας. Το 2018 εκλέγεται μέλος The European Network of Scientists for Social and Environmental Responsibility ENSSER. Το 2008 εκλέγεται Γυναίκα της χρονιάς για το Περιβάλλον από το Madame Figaro.

Από το 2004, διορισμένη από το Υπουργικό Συμβούλιο, προσφέρει εθελοντικά ως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού» και αγωνίζεται με την ομάδα της διεθνώς για το διαχρονικό στόχο της «Πρόληψης – Προφύλαξης της Υγείας των παιδιών από τοξικούς παράγοντες» (παθητικό κάπνισμα, φυτοφάρμακα, υδράργυρος, ενδοκρινικοί διαταράκτες, μη ιονίζουσα ακτινοβολία κ.ά). Πάντοτε στην βάση της των τελευταίων εξελίξεων της Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και τις Βασικές Αρχές της Δημόσιας Υγείας ώστε έγκαιρα να αντιμετωπίζονται οι σοβαρά αλλά όχι πλήρως τεκμηριωμένοι κίνδυνοι.

Προσκεκλημένη ως κύρια ομιλήτρια (key-note) σε διεθνή Συνέδρια στην Ευρώπη, Αμερική κ.ά. Παρουσιάζει εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά – διαλέξεις σε διεθνή ιατρικά, περιβαλλοντικά κ.ά. συνέδρια, ετοιμάζει ενημερωτικό υλικό για την Πρόληψη και διδάσκει σε σεμινάρια σε γιατρούς/λειτουργούς Υγείας, εκπαιδευτικούς, γονείς καθώς και σε Πανεπιστήμια. To 2007 οργάνωση και διδασκαλία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος (Πανεπιστήμιο Κύπρου) ΠΠΜ 589 «Περιβάλλον και υγεια». Στενός συνεργάτης ή σύμβουλος Ιατρικών Σωμάτων διεθνώς, ιδίως του ΠΙΣ, της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, του Ιατρικού Συλλόγου Αυστρίας. Μετείχε στην αρχισυνταξία της «Διακήρυξης της Λευκωσίας για την Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία Ραδιοσυχνοτήτων (ΗΜΑ/RF) 2017», της Έκθεσης/ ανασκόπησης «Οι πιθανές επιπτώσεις της ακτινοβολίας κινητών, Wi-Fi κ.ά. στο έμβρυο και το παιδί: τι γνωρίζουμε – είναι αρκετά για να εφαρμόσουμε την ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ; (2018)», συν-αρχισυντάκτης του βιβλίου «Μαθαίνω και Μπορώ να Προφυλάξω το Παιδί μου από Τοξικές Ουσίες και Άλλους Περιβαλλοντικούς Παράγοντες», οδηγών και Βίντεο προφύλαξης από το παθητικό κάπνισμα, τα φυτοφάρμακα, χημικές ουσίες, την ΗΜΑ κ.ά. Βασικό modo είναι η μεταφορά της έγκυρης ολοκληρωμένης επιστημονικής γνώσης, στην επιστημονική κοινότητα, στους επαγγελματίες υγείας, αλλά και η μετουσίωση της σε έγκυρη πληροφόρηση για τους πολίτες και στήριξη «science based” πολιτικών.

Δρ. Μιχάλης Αναστασιάδης 
– Παιδίατρος

Ο Μιχάλης Αναστασιάδης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης το 1995 και απέκτησε τον τίτλο της ειδικότητας στην Παιδιατρική στην Αθήνα το 2001. Έκτοτε εργάζεται ως ιδιώτης Παιδίατρος στη Λευκωσία. Είναι μέλος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου (της οποίας είναι Γραμματέας στο νυν διοικητικό συμβούλιο και μέλος στην Επιτροπή Εμβολιασμών και Λοιμώξεων της ΠΕΚ), μέλος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, εκπρόσωπος της ΠΕΚ στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδιατρικής, μέλος του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος (στο τρέχον διάστημα είναι ο Ταμίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου) όπου μετέχει και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και εκπρόσωπος του ΠΙΣ στην Εθνική Επιτροπή Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού, στην Επιτροπή αντιμετώπισης του φαινομένου άρνησης εμβολιασμών και στο Συμβούλιο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Είναι επίσης μέλος του ΚΥΣΑΝ (Κυπριακό Συμβούλιο Αναζωογόνησης) και εκπαιδευτής από το 2008 στα επίσημα Ευρωπαϊκά σεμινάρια ανάνηψης παιδιών (EPALS) και νεογνών (NLS) που προσφέρει το Συμβούλιο για επαγγελματίες υγείας και επιστημονικός συνεργάτης (Clinical Tutor) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας από της ιδρύσεως της το 2011.

Δρ. Τασούλα Κυπριανίδου-Λεοντίδου

Η Δρ. Τασούλα Κυπριανίδου-Λεοντίδου είναι διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.  Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων MSc και PhD από το πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης στη Χημική Μηχανική, μεταπτυχιακού διπλώματος στην εκπαίδευση του πανεπιστημίου του Bath του Ηνωμένου Βασιλείου και Μάστερ στη Δημόσια Διοίκηση από το CIIM.  Έχει εργασθεί στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και έχει δημοσιεύσει πέραν των 15 επιστημονικών άρθρων.  Στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας προσελήφθη το 1998 και εργάζεται μέχρι σήμερα ως Ανώτερη Λειτουργός Επιθεώρησης Εργασίας, προϊστάμενη του Κλάδου Χημικών Ουσιών.  Τα καθήκοντά της περιλαμβάνουν την παρακολούθηση των θεμάτων διαχείρισης και ελέγχου χημικών ουσιών,  την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ευρωπαϊκές και διεθνείς Επιτροπές, την ετοιμασία προσχεδίων νομοθεσίας,  τον καθορισμό πολιτικής και την  εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων στα θέματα που αφορούν διαχείριση και έλεγχο χημικών προϊόντων.

Επικοινωνία

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο (Newsletter), αφήνοντας τα στοιχεία σας, ή γράψτε το σχόλιο σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

 

14 + 8 =

Διεύθυνση

Κυριάκου Μάτση 39,
1082 Αγίοι Ομολογητές, Λευκωσία

Επικοινωνία

Τηλ. 22809412
Fax: 22809455
info@paidi.com.cy  

Πρόεδρος Εθν. Επιτροπής:

Δρ Στέλλα Κάννα-Μιχαηλίδου
stellacm@spidernet.com.cy