Podcasts “Παιδιών Ασπίδα” Σειρά ψηφιακών θεματικών συζητήσεων τύπου Podcast

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η έγκυρη ενημέρωση και ενδυνάμωση  των γονέων στην προφύλαξη των παιδιών από τοξικούς παράγοντες.

Μείνετε συντονισμένοι για να διερευνήσουμε τις επιπτώσεις βλαπτικών παραγόντων στα παιδιά, και τρόπους μείωσης της έκθεσης σ’ αυτούς. Μάθετε γιατί και πως να τα προφυλάξετε. Εμπειρογνώμονες θα συζητούν με γονείς και εκπαιδευτικούς και μέσα από την επιστήμη θα αναζητούνται τρόποι αποτελεσματικής προφύλαξης. Θέματα αιχμής η ασύρματη τεχνολογία, οι χημικές ουσίες σε προϊόντα για παιδιά, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η σωστή διατροφή των παιδιών, κ.ά.  

 Παρακολουθείστε τα πιο κάτω:

Επεισόδιο 1: Ασύρματη τεχνολογία και παιδί

Το πρώτο επεισόδιο μας ταξιδεύει στον φανταστικό κόσμο της ασύρματης επικοινωνίας, αλλά και των συσκευών που έχουν εισβάλει στη ζωή των παιδιών μας.

Θα μάθουμε ποιοι είναι οι αθέατοι κίνδυνοι της ακτινοβολίας, πως η κατάχρηση της τεχνολογίας – ιδίως από τα μικρά παιδιά – μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πνευματική τους ανάπτυξη, αλλά κυρίως πως εμείς με απλές πρακτικές μπορούμε να προφυλάξουμε το παιδί μας και να το ενδυναμώσουμε ώστε να μπορέσει μεγαλώνοντας να αξιοποιήσει την τεχνολογία με ασφάλεια.

Γιατί είναι στο χέρι μας, φτάνει να μάθουμε πως.

Συμμετέχουσες:
Δρ. Στέλλα Καννά Μιχαηλίδου, Χημικός, Πρόεδρος ΕΕΠΥΠ & Εμπειρογνώμονας Επιπτώσεων Tοξικών Παραγόντων στην Υγεία του Παιδιού
Νάσια Χαραλάμπους, Διευθύντρια Πανεπιστημιακού Νηπιαγωγείου

Συντονίστρια:
Δρ Χριστίνα Καραολή, MD, PhD, Καθηγήτρια Νεογνολογίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, τ. Διευθύντρια Παιδιατρικής-ΜΕΝΝ, Μακάρειο Νοσ/μείο Λευκωσίας, Πρόεδρος Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής Κύπρου

Επεισόδιο 2: Ο αέρας και η υγεία του παιδιού

Ο καθαρός αέρας είναι προϋπόθεση υγείας, ιδίως για τα παιδιά μας, που είναι πιο εκτεθειμένα και πιο ευάλωτα. Όμως η ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή προκαλούν ρύπανση του αέρα. Μάθετε πως θα μειώσετε τις επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, και πως θα τα προφυλάξετε.

Συμμετέχοντες:
Δρ. Πηνελόπη Αναγνωστοπούλου, Παιδιπνευμονολόγος, Λέκτορας Παιδιατρικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου
Δρ. Παναγιώτης Κουής, Διδάκτωρ Περιβαλλοντικής Υγείας, Ερευνητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου

Συντονίστρια:
Δρ. Στέλλα Καννά Μιχαηλίδου, Χημικός, Εμπειρογνώμονας Επιπτώσεων Tοξικών Παραγόντων στην Υγεία του Παιδιού

Επεισόδιο 3: Κίνδυνοι και προφύλαξη των παιδιών από τις χημικές ουσίες

Το τρίτο επεισόδιο μας ταξιδεύει στον κόσμο των χημικών παρασκευασμάτων που εισβάλουν στην καθημερινότητα του παιδιού μας. Ένας κόσμος τόσο πολύπλοκος και πολλές φορές επικίνδυνος για την ανάπτυξη και υγεία του. Θα μάθουμε ποιοι είναι οι κίνδυνοι αλλά και χρήσιμα εργαλεία και απλές πρακτικές ώστε να μπορούμε να προφυλάξουμε το παιδί μας από επικίνδυνα χημικά.

Σχετικό βίντεο για τα σύμβολα (εικονογράμματα) κινδύνου και τη σημασία τους υπάρχει αναρτημένο εδώ.

Συμμετέχουσες:
Δρ. Tασούλα Κυπριανίδου Λεοντίδου, Χημικός Μηχανικός, Ανώτερη Λειτουργός Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας
Δρ. Μαρία Παλαιομυλίτου, Χημικός Μηχανικός, Λειτουργός Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας
Δρ. Μαρία Ορφανού, Χημικός, Λειτουργός Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας

Συντονίστρια:
Δρ. Στέλλα Καννά Μιχαηλίδου, Χημικός, Εμπειρογνώμονας Επιπτώσεων Tοξικών Παραγόντων στην Υγεία του Παιδιού

Επεισόδιο 4: Διατροφή και υγεία του παιδιού

Η διατροφή αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της καλής υγείας. Στο επεισόδιο αυτό συζητάμε τη σημασία της εγκαθίδρυσης σωστών διατροφικών συνηθειών από την παιδική ηλικία, την αξία της μεσογειακής διατροφής και πώς, με απλούς, πρακτικούς τρόπους, μπορούμε να μεταβάλλουμε τις οικογενειακές μας συνήθειες ως προς τη διατροφή, με άμεσο αλλά και μακροπρόθεσμο στόχο τη διαφύλαξη της υγείας των παιδιών μας.

Συμμετέχοντες:

Κλέλια Βασιλείου, τέως Επίτροπος Περιβάλλοντος

Δρ. Χάρης Χατζηγεωργίου, Παιδίατρος

Συντονιστής: Δρ. Μιχάλης Αναστασιάδης, Παιδίατρος, Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου

Verified by MonsterInsights