Ένθετο COVID-19: Μένουμε σπίτι και είμαστε μαζί από μακριά… δημιουργικά και με ασφάλεια!
Στις μέρες του COVID-19 ένα εγκάρδιο μήνυμα
από την Εθνική Επιτροπή “Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού”
Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Καθώς περνάμε από αυτές τις δύσκολες στιγμές με την πανδημία COVID-19, θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή γιατρούς, νοσηλευτές κι παραϊατρικό προσωπικό, ανάμεσα τους και μέλη μας όπως ο Αντιπροέδρος μας Δρ. Ανδρέας Χατζησάββας, ο Δρ. Μιχάλης Αναστασιάδης, η Δρ. Μάρω Σολωμού, η Δρ. Ζήνα Ζήνωνος, ο Δρ. Παναγιώτης Γιάλλουρος και η κα Γεωργία Χριστοδούλου. Όλοι εργάζονται ακούραστα για να σώσουν ζωές και να νικήσουμε τον ιό.
Θέλοντας κι εμείς να συμβάλουμε εγκαινιάζουμε από σήμερα ένα ειδικό ένθετο στην ιστοσελίδα μας «Μένουμε σπίτι και είμαστε μαζί από μακριά… δημιουργικά και με ασφάλεια!». Στόχος μας όπως πάντα η προφύλαξη της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών μας, τώρα περισσότερο από ποτέ. Θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε έγκυρη πληροφόρηση και εργαλεία πρόληψης από αξιόπιστους επιστημονικούς φορείς.
Η κρίση είναι σίγουρο ότι θα τελειώσει και εμείς θα βγούμε πιο δυνατοί, με νέες εμπειρίες. Ολόκληρη η ομάδα της ΕΕΠΥΠ στέλνει σε σάς και τους αγαπημένους σας θερμές ευχές για να είστε δυνατοί, υγιείς, ασφαλείς και άγρυπνοι φρουροί υγείας, της δικής σας και ιδιαίτερα των παιδιών μας .
Σύνθημά μας «Μένουμε σπίτι και είμαστε μαζί από μακριά… δημιουργικά και με ασφάλεια!».
Δρ. Στελλα Κάννα Μιχαηλίδου
Προέδρος
Εθνικής Επιτροπής «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού»
Ακολουθούν πιο κάτω άρθρα αναφορικά με τα θέματα:
(1.) Ενημερωτικά Βίντεο “Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν τι είναι ο κορωνοϊός και πως να προστατεύονται απ’ αυτόν” και “Επιστρέφουμε Σχολείο, Μένουμε Υγιείς!” (για μαθητές της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης) – Παραγωγή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας
Συγχαίρουμε για την πρωτοβουλία και το άριστο αποτέλεσμα των σχετικών ενημερωτικών βίντεο το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και όλους όσους εργάστηκαν για τη δημιουργία τους, και ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση άδειας για την ανάρτηση τους στην ιστοσελίδα μας.
Το πρώτο βίντεο έχει θέμα “Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν τι είναι ο κορωνοϊός και πως να προστατεύονται απ’ αυτόν”, ενώ το δεύτερο και το τρίτο με θέμα “Επιστρέφουμε
Παρακολουθήστε τα πιο κάτω:
(2.) Οι συστάσεις της ANSES για τα τρόφιμα, τα ψώνια και τον καθαρισμό
Ελεύθερη μετάφραση. Δικές μας προσθήκες aπό άλλες πηγές σημειώνονται με *
27/03/2020
- «Ποιες προφυλάξεις πρέπει να λάβω όταν επιστρέφω σπίτι από τα ψώνια;»,
- «Πρέπει τα τρόφιμα να μαγειρευτούν για να καταστραφεί ο ιός;»,
- «Μπορώ να φάω ωμά φρούτα και λαχανικά χωρίς κάποιας μορφής προετοιμασία;».
Με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα η ANSES εξέτασε τις δυνατότητες μετάδοσης της ασθένειας COVID-19 μέσω τροφίμων. Ακολουθούν απαντήσεις στις πιο πάνω και άλλες συχνές ερωτήσεις:

(ΑΝSES: Γαλλικός Οργανισμός για τα Τρόφιμα, το Περιβάλλον, και την Περιβαλλοντική και Επαγγελματική Υγεία και Ασφάλεια)
Μπορούν τα ζώα που χρησιμοποιούνται για την διατροφή μας να αρρωστήσουν και να μας μολύνουν;
Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτά τα ζώα ή τα τρόφιμα που προέρχονται από αυτά, συμβάλουν στην εξάπλωση του ιού που προκαλεί ο COVID-19. Οποιαδήποτε μετάδοση από τα τρόφιμα είναι δυνατή μόνο εάν το τρόφιμο είχε μολυνθεί από έναν ασθενή ή άτομο μολυσμένο αλλά ασυμπτωματικό όταν το χειρίζεται με άπλυτα και χωρίς γάντια ή μέσω μολυσματικών σταγονιδίων που παράγονται κατά τον βήχα ή το φτέρνισμα του.
Υπάρχει περίπτωση μετάδοσης της ασθένειας από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων;
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι ο ιός μπορεί να μας μολύνει μέσω του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο, η πιθανότητα μόλυνσης του αναπνευστικού συστήματος κατά τη μάσηση μολυσμένων τροφίμων δεν αποκλείεται τελείως. Εάν έχετε προσβληθεί από τον ιό ή είστε άρρωστοι, πρέπει απαραίτητα να αποφύγετε το χειρισμό τροφίμων και το μαγείρεμα για άλλους.
Πώς μπορεί ο ιός να αφαιρεθεί από τυχόν επιμολυσμένα φρούτα και τα λαχανικά;
Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πλυθούν καλά μετά από την αγορά τους ή πριν την κατανάλωση και το μαγείρεμα. Ποτέ όμως δεν χρησιμοποιούμε απολυμαντικό ή αντισηπτικά απορρυπαντικά όπως η χλωρίνη, καθώς μπορεί να είναι τοξικά αν δεν ξεπλυθούν σωστά. * Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε λευκό ξύδι για να ξεπλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά. Μετά το πλύσιμο, το σκούπισμα των τροφίμων με χαρτοπετσέτα μίας χρήσης βοηθά στην απομάκρυνση τυχόν ιικών σωματιδίων. Αυτά τα βήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά στις περιπτώσεις όπου τα φρούτα και τα λαχανικά προορίζονται να καταναλωθούν ωμά.
*Ειδικοί ιολόγοι συστήνουν ότι η παραμονή σε αραιή σαπουνιά για 1 ώρα και μετά πολύ καλό ξέβγαλμα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια σε οποιεσδήποτε συνθήκες.
Μπορώ να φάω ωμά φρούτα και λαχανικά χωρίς κάποιας μορφής προετοιμασία, ή πρέπει να μαγειρευτούν;
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως είναι σημαντικό να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά πολύ καλά. Μπορείτε επίσης να τα ξεφλουδίσετε, όπως συχνά γίνεται με τα μήλα ή τα αχλάδια.
Για τα λαχανικά, το μαγείρεμα στους 63 °C – δηλ. σε μέτρια φωτιά – για τέσσερα λεπτά είναι αρκετό για να καταστρέψει ιούς κι μικρόβια που ίσως υπάρχουν. Δεν χρειάζεται να μαγειρεύετε το φαγητό σας περισσότερο από το κανονικό! Το καλό πλύσιμο των ωμών λαχανικών επαρκεί για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης μέσω επιμόλυνσης π.χ. μέσω της επαφής με τα χέρια.
Ισχύουν αυτοί οι κανόνες υγιεινής και για τις συσκευασίες;
Η συσκευασία μπορεί επίσης να έχει μολυνθεί από βρώμικα χέρια ή από την διαχείριση τους από μολυσμένο άτομο. Παρόλο που ο ιός δεν μπορεί να επιβιώσει στον αέρα για περισσότερο από τρεις ώρες, μπορείτε να λάβετε πρόσθετες προφυλάξεις καθαρίζοντας τη συσκευασία. Μπορείτε να σκουπίσετε τη συσκευασία με ένα υγρό πανί ή υγρή χαρτοπετσέτα μίας χρήσης. Δεν είναι απαραίτητη η χρήση χλωρίνης.
* Για τα τρόφιμα που διατηρούνται στο ψυγείο, αφαιρέστε τη συσκευασία πριν από την αποθήκευση τους όπου είναι δυνατόν. Προφανώς, τα χέρια πρέπει να πλυθούν καλά πριν και μετά το χειρισμό των συσκευασιών.
* Άλλες πηγές συστήνουν σκούπισμα με αλκοολούχο διάλυμα και χρήση γαντιών τόσο κατά την αγορά όσο και τον χειρισμό – καθαρισμό.
Είναι αποτελεσματικό το λευκό ξύδι για τον καθαρισμό των συσκευασιών;
Το λευκό ξύδι είναι αποτελεσματικό για τη θανάτωση βακτηρίων, αλλά πιθανώς λιγότερο για τους ιούς. Μελέτες έχουν δείξει ότι δεν είναι αποτελεσματικό για την προστασία από πιο ανθεκτικούς ιούς.
Ποιες προφυλάξεις πρέπει να λάβω όταν επιστρέφω σπίτι από τα ψώνια;
Πρώτον, πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας. Όσο τα ψώνια σας δεν είναι αναγκαίο να διατηρούνται σε ψυγείο, μπορείτε να τα αφήσετε έξω * για δύο ή τρεις ώρες μετά την προσέλευση σας στο σπίτι. Για τα προϊόντα που πρέπει να φυλαχθούν στο ψυγείο, όπως το γάλα ή το γιαούρτι, αφαιρέστε την εξωτερική συσκευασία και καθαρίστε τα όπως πιο πάνω πριν τα αποθηκεύσετε. Θυμηθείτε αμέσως μετά να πλύνετε ξανά τα χέρια σας.
Είναι καλύτερα το ψωμί να ξαναζεσταίνεται;
Το ψωμί ψήνεται σε υψηλή θερμοκρασία κατά την προετοιμασία, πράγμα που εξαλείφει όλα τα ίχνη ιών. Όταν ακολουθούνται οι κανόνες υγιεινής στο αρτοποιείο (τα χέρια πλένονται τακτικά και γίνεται χρήση γαντιών κατά το σερβίρισμα και συσκευασία του ψωμιού κλπ.), δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Αν είστε βέβαιοι ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα υγιεινής δεν είναι απαραίτητο να ξαναζεστάνετε το ψωμί σας.
Μπορεί ο COVID-19 να μεταδοθεί μέσω επαφής με μολυσμένες επιφάνειες;
Ορισμένες μελέτες που διεξάγονται κάτω από συνθήκες που διαφέρουν σημαντικά από εκείνες στο σπίτι έχουν δείξει ότι ο ιός παραμένει ενεργός σε αδρανείς επιφάνειες για χρόνο που ποικίλει. Μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 72 ώρες στο πλαστικό και στο ανοξείδωτο ατσάλι. Υπό τις ίδιες πειραματικές συνθήκες, στο χαρτόνι παραμένει ανιχνεύσιμος για 24 ώρες. Επομένως, αν και ο κίνδυνος να έρθεις σε επαφή με τον ιό με το χειρισμό αντικειμένων που έχουν μολυνθεί από κάποιον φορέα είναι χαμηλός, δεν μπορεί θεωρητικά να αποκλειστεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να ακολουθείτε ορισμένους κανόνες: μην αγγίζετε το πρόσωπό σας ενώ ψωνίζετε, πλένετε τα χέρια σας όταν φτάσετε στο σπίτι και καθαρίζετε τη συσκευασία όπως πιο πάνω.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού δυνητικά μολυσμένων επιφανειών;
Οι πιθανώς μολυσμένες επιφάνειες μπορούν να καθαριστούν χρησιμοποιώντας οικιακά προϊόντα καθαρισμού για να αφαιρεθούν όλα τα ίχνη του ιού. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλκοόλ σε συγκέντρωση 70 % * (7 μέρη αλκοόλ 96% + 3 μέρη νερό περίπου). Αυτό είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό επίσης για να απολυμάνετε τις λαβές των θυρών και τα πληκτρολόγια υπολογιστών ή tablet. Επειδή το τηλέφωνό σας βρίσκεται σε άμεση επαφή με τα χέρια και το πρόσωπό σας, μπορεί να είναι ένας σημαντικός φορέας για τη μετάδοση του ιού. Μπορείτε να απολυμάνετε μια οθόνη smartphone χρησιμοποιώντας αντισηπτικά μαντηλάκια ή χαρτοπετσέτες εμποτισμένες με αλκοόλ 70% αλλά στραγγισμένες. Χειριστείτε την χλωρίνη με προσοχή καθώς είναι πολύ οξειδωτική και καυστική για το δέρμα, τους βλεννογόνους, άλλους ιστούς και καταστροφική για διάφορα υλικά.
(3.) Υγιής γονική φροντίδα στις μέρες του COVID-19
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνεργασία με τη Unicef, τους οργανισμούς End Violence Against Children, Internet of Good Things, Parenting for Lifelong Health, USAID, Accelerate (Accelerating Achievement for Africa‘s Adolescents Hub), και το CDC, με σκοπό να βοηθήσουν τους γονείς να αλληλεπιδρούν εποικοδομητικά με τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εγκλεισμού, δημιούργησαν έξι μονοσέλιδες αφίσες με συμβουλές που καλύπτουν τα ακόλουθα θέματα:
- Προγραμματισμός διαχείρισης χρόνου με τα παιδιά («Χρόνος με καθένα παιδί ξεχωριστά)
- Παραμείνετε θετικοί
- Αποκτήστε καινούριες συνήθειες – Καθημερινή ρουτίνα
- Κακή συμπεριφορά
- Μείνετε ήρεμοι και διαχειριστείτε το άγχος
- Μιλώντας για τον κορωνοϊό

Αξιοποιήστε τις και απολαύστε τον πολύτιμο χρόνο που περνάτε με τα παιδιά σας!
Οι αφίσες παρατίθενται αυτούσιες όπως έχουν μεταφραστεί από τους δημιουργούς και παρουσιάζονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στα Ελληνικά , Αγγλικά και άλλες γλώσσες, στον πιο κάτω σύνδεσμο.
Επιπρόσθετα, ακολουθεί ενημερωτική αφίσα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με συστάσεις για αντιμετώπιση του στρες που προκαλεί η πανδημία COVID-19 στα παιδιά.

(4.) Συμβουλές για πλύσιμο χεριών
Πηγή: Centers for Disease Control and Prevention (CDC)
Πλύνετε τα χέρια σας σωστά ακολουθώντας πέντε βήματα:
Το πλύσιμο των χεριών σας είναι εύκολο και είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την πρόληψη της εξάπλωσης μικροβίων. Τα καθαρά χέρια μπορούν να σταματήσουν τη διάδοση των μικροβίων από το ένα άτομο στο άλλο και σε ολόκληρη την κοινότητα – από το σπίτι και το χώρο εργασίας σας σε εγκαταστάσεις παιδικής φροντίδας και νοσοκομεία.

Ακολουθήστε αυτά τα πέντε βήματα κάθε φορά.
- Βρέξτε τα χέρια σας με καθαρό, τρεχούμενο νερό (ζεστό ή κρύο), κλείστε τη βρύση και εφαρμόστε σαπούνι.
- Σαπουνίστε τα χέρια σας τρίβοντάς τα καλά χρησιμοποιώντας σαπούνι. Τρίψτε τις ράχες των χεριών μεταξύ τους, ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια.
- Τρίψτε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Ένας εύκολος τρόπος να υπολογίσετε την ικανοποιητική διάρκεια είναι να σιγοτραγουδήσετε το “Happy Birthday” από την αρχή μέχρι το τέλος δύο φορές.
- Ξεπλύνετε τα χέρια σας καλά κάτω από καθαρό, τρεχούμενο νερό.
- Στεγνώστε τα χέρια σας χρησιμοποιώντας μια καθαρή πετσέτα ή στεγνώστε τα με αέρα.

Πηγή εικόνων: CDC Campaign “Life is Better with Clean Hands”

Εάν δεν μπορείτε να πλυθείτε με σαπούνι και νερό χρησιμοποιήστε αντισηπτικό διάλυμα
Στις περισσότερες περιπτώσεις το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από μικρόβια. Εάν το σαπούνι και το νερό δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απολυμαντικό χεριών που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ. Μπορείτε να διαπιστώσετε ποια είναι η συγκέντρωση αλκοόλης κοιτάζοντας την ετικέτα του προϊόντος.
Τα απολυμαντικά μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να μειώσουν γρήγορα τον αριθμό των μικροβίων στα χέρια. Ωστόσο,
- Δεν αντιμετωπίζουν ολοκληρωτικά όλα τα είδη των μικροβίων.
- Μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά όταν τα χέρια είναι εμφανώς ακάθαρτα
- Ενδέχεται να μην αφαιρούν επιβλαβείς χημικές ουσίες από τα χέρια, όπως τα φυτοφάρμακα και τα βαρέα μέταλλα.
Πώς να χρησιμοποιήσετε το αντισηπτικό χεριών
- Εφαρμόστε το προϊόν στην παλάμη του ενός χεριού (διαβάστε την ετικέτα για να διαπιστώσετε ποια είναι η σωστή ποσότητα).
- Τρίψτε τα χέρια μεταξύ τους.
- Τρίψτε το προϊόν σε όλες τις επιφάνειες των χεριών και των δακτύλων μέχρι να στεγνώσουν τα χέρια σας. Η διαδικασία αυτή πρέπει να διαρκέσει γύρω στα 20 δευτερόλεπτα.

(5.) Οδηγός Ασφαλούς Ενσύρματης Αξιοποίησης του Διαδικτύου και Ιδίως για την “Εξ Αποστάσεως Μάθηση” των Παιδιών
Eίναι υπέροχο να μπορούμε να επικοινωνούμε τώρα που «μένουμε σπίτι». H Τεχνολογία μας βοηθά να είμαστε μαζί, έστω και από μακριά. Μαθαίνουμε πώς να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο… ιδίως με ασφάλεια!

Είμαστε ευγνώμονες που η σημερινή τεχνολογία μας επιτρέπει να εργαζόμαστε από το σπίτι, τα παιδιά να παρακολουθούν τα μαθήματα τους, και ιδίως να μένουμε σε επαφή έστω και από «μακριά» με αυτούς που αγαπούμε. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να επικοινωνούν με την γιαγιά, τον παππού και όποιον αγαπημένο τους είναι μακριά. Αυτό μπορεί να γίνεται με ασφάλεια, δηλ. με ΕΝΣΥΡΜΑΤΗ βιντεοκλήση (SKYPE, Viber, Messenger, WhatsApp, Zoom, FaceTime, κτλ).
Στον οδηγό αυτό βαρύτητα δίνεται στην ενσύρματη διαδικτυακή επικοινωνία ως την πιο κατάλληλη και ασφαλή επιλογή για τα παιδιά. Δίνονται όμως και πληροφορίες για το πώς μπορεί να γίνει χρήση της ασύρματης σε συνδυασμό όμως με μέτρα προφύλαξης.
Η ασύρματη επικοινωνία είναι πολύ βολική. Όμως θα πρέπει να την αξιοποιούμε με προσοχή εφαρμόζοντας μέτρα ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ιδίως για τα παιδία για τα οποία ιδιαίτερα συστήνεται η ενσύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο. Με την ενσύρματη σύνδεση το παιδί θα μπορεί «σερφάρει» στο διαδίκτυο και να μαθαίνει εξ’ αποστάσεως, γρήγορα και με ασφάλεια χωρίς να εκτίθεται στην βλαβερή ακτινοβολία των ραδιοκυμάτων (ΗΜΑ/RF) που θα εκπέμπεται είτε από την συσκευή ή το router (πληροφορίες και επιστημονική βιβλιογραφία στην ιστοσελίδα μας στον σύνδεσμο). Εφaρμόζουμε λοιπόν καλές πρακτικές και αξιοποιούμε το διαδίκτυο και την ηλεκτρονική επικοινωνία με ασφάλεια και λελογισμένα, ιδίως τώρα που είμαστε στο σπίτι. Βάζουμε την Υγεία των παιδιών και την δική μας πάνω από την όποια «βολικότητα». Χρειάζεται απλά να συνδεθούμε στο διαδίκτυο απευθείας μέσω ενός σύρματος ETHERNET, απενεργοποιώντας ταυτόχρονα τα Wi-Fi και τα δεδομένα κινητού (mobile data), τα οποία πρέπει να τα είναι πάντα απενεργοποιημένα όταν δεν χρησιμοποιούνται.


Σύρματα Ethernet μέχρι και 50 μέτρα
Να θυμάστε ότι το ενσύρματο διαδίκτυο μέσω Ethernet είναι πιο αποτελεσματικό από το ασύρματο Wi-Fi ή τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας (mobile data). Γιατί με την ενσύρματη σύνδεση έχουμε:
- πολύ πιο γρήγορες ταχύτητες σύνδεσης,
- πιο αξιόπιστο σήμα, χωρίς διακοπές
- καλύτερη ασφάλεια δεδομένων
Προπαντός όμως είναι ΑΣΦΑΛΕΣ, αφού προστατεύει εσάς και ιδίως τα παιδιά σας από την επικίνδυνη πιθανώς καρκινογόνο, νευροτοξική, και όχι μόνο, ακτινοβολία των ραδιοκυμάτων (ΗΜΑ/RF) (δείτε την Διακήρυξη της Λευκωσίας 2017, την επιστημονική βιβλιογραφία, τα video, και τους οδηγούς της «Εθνικής Επιτροπής Περιβάλλον και υγεία του Παιδιού» www.paidi.com.cy). Γι’ αυτό εφαρμόστε την ενσύρματη τεχνολογία μέσα στο σπίτι στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Φροντίστε ιδιαίτερα να εξασφαλίσετε ενσύρματη σύνδεση για το laptop, το tablet και τον υπολογιστή του παιδιού για την εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευσή του.
Α. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΝΣΥΡΜΑΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ:
1. Συνδεθείτε κατευθείαν με το σήμα του παροχέα σας μέσω Ethernet και απενεργοποιήστε το Wi–Fi του σπιτιού σας, δηλαδή τις κεραίες στον δρομολογητή / μόντεμ σας. Η τεχνική υπηρεσία του παροχέα του διαδικτύου σας μπορεί να σας καθοδηγήσει. Να θυμάστε πάντοτε ν’ απενεργοποιείτε ταυτόχρονα όλες τις ασύρματες κεραίες (mobile data, Wi-Fi , Bluetooth) στον υπολογιστή, το κινητό ή το tablet. H ενσύρματη σύνδεση ΔΕΝ ΤΙΣ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ π.χ. το Wi-Fi, κ.ά.


2. Ακόμα και αν o υπολογιστής, το tablet ή και το κινητό τηλέφωνο δεν έχουν βύσμα για κατευθείαν σύνδεση με το Ethernet, υπάρχουν προσαρμογείς “USB ethernet adapters” χαμηλού κόστους της τάξης των 20 Ευρώ. Με αυτούς, το USB port μετατρέπεται σε Ethernet port. Αναζητείστε τα από καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών ή και διαδικτυακά, ελέγχοντας πάντα τη συμβατότητα με την συσκευή σας.

USB – Ethernet adapter for laptops, computers etc

Ethernet adapter for type C USB 3.1 for mobile phones, tablets
Β. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΚΛΑΔΩΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ:
- Η άριστη λύση είναι να υπάρχει διακλάδωση με πρόσβαση για ETHERNET στους χώρους του σπιτιού. Για υπό κατασκευή σπίτια καλόν είναι να προβλεφθεί.
- Όπου είναι δυνατόν ακόμα και όταν δεν υπάρχει εσωτερική διακλάδωση χρησιμοποιούμε σύρμα για απευθείας σύνδεση στον τοίχο.
Για να συνδέσετε ταυτόχρονα πολλές συσκευές σε ένα Router χρησιμοποιείστε έναν διαχωριστή (Network Switch or splitter) που σας δίνει τη δυνατότητα επέκτασης του ενσύρματου δικτύου σας μέσω της σύνδεσης πολλών καλωδίων Ethernet.

3. Αν δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα 1&2 τότε υποχρεωτικά καταφεύγουμε στην λύση διακλάδωσης του σήματος μέσω της ηλεκτρικής γραμμής του σπιτιού με τις πρίζες POWERLINE. Η λύση αυτή είναι λύση ανάγκης με την επιφύλαξη γιατί δημιουργείται «βρώμικος ηλεκτρισμός» –dirty electricity, όπως γίνεται και με άλλες ηλεκτρικές συσκευές . Αυτό όμως μπορεί να περιοριστεί (βλέπε πιο κάτω) και δεν συγκρίνεται με το πρόβλημα παθητικής (από το Router) και ιδίως της πολύ μεγάλης ενεργητικής για τον χρήστη & παθητικής έκθεσης για όποιο βρίσκεται κοντά του στην ακτινοβολία από 4G ή Wi–Fi στο σημείο πρόσβασης του υπολογιστή.
Η ενσύρματη Ethernet σύνδεση από το router σε οποιοδήποτε δωμάτιο
– Σύνδεση μέσω Powerline

Με βάση τα πιο πάνω συστήνεται:
- Αγορά ενός διδύμου πριζών powerline απλού τύπου -χωρίς επιλογή χρήσης Wi–Fi. Είναι ασφαλέστερα και οικονομικότερα της τάξης των 50 ευρώ. Επίσης υπάρχουν powerlines με δυνατότητα σύνδεσης δύο ή περισσότερων συσκευών.
- Χρησιμοποιούμε σύρμα Ethernet τέτοιου μήκους ώστε να καθόμαστε σε κάποια απόσταση από την πρίζα του powerline Νο2 και κατά προτίμηση 2 μέτρα+.
- Εάν το powerline ευρίσκεται σε υπνοδωμάτιο, το βράδυ ενδείκνυται η αφαίρεση της πρίζας ή η αποσύνδεσή της, μια πρακτική που πρέπει άλλωστε να εφαρμόζεται για όλες τις ηλεκτρικές συσκευές στο υπνοδωμάτιο.


- Με την ενσύρματη καλωδίωση και σύνδεση, σε συνδυασμό με ταυτόχρονη απενεργοποίηση του Wi-Fi, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσετε για την οικογένεια σας μια όαση μειωμένης έκθεσης στην ακτινοβολία των ραδιοκυμάτων, ενώ θα απολαμβάνετε τις δυνατότητες της τεχνολογίας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και χωρίς διακοπές.
Γ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ:
Εάν εντούτοις επιλέξετε τη χρήση ασύρματης σύνδεσης πρέπει να εφαρμόσετε απαραίτητα μέτρα ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ και ιδίως την πρακτική ON/OFF (ενεργοποίηση/απενεργοποίηση) ώστε να μειώσετε όσο γίνεται την έκθεση στην ακτινοβολία και τις επιπτώσεις της. Και να θυμάστε ότι τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ασύρματες συσκευές ΠΑΝΤOTE ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ!
- Eνεργοποιείτε το Wi-Fi, τα mobile data και το Bluetooth μόνο για όση ώρα είναι απόλυτα αναγκαίο και τα απενεργοποιείτε συστηματικά όταν δεν τα χρησιμοποιείτε, και οπωσδήποτε το βράδυ. Η τακτική αυτή εφαρμόζεται τόσο στα router όσο και στις επιλογές εφαρμογών Wi-Fi ή mobile data των συσκευών.

- ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ Ή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΕ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΑΣΥΡΜΑΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
- Μεταξύ του χώρου εργασίας και ου Wi–Fi Router τηρείτε απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρα και το laptop και οι άλλες συσκευές να μην τοποθετούνται στα πόδια αλλά σε τραπεζάκι όσο γίνεται μακριά από το σώμα.
-
- Να θυμάστε να κρατάτε τα παιδιά μακριά σας, και ιδίως να μην τα κρατάτε στην αγκαλιά σας όταν εσείς κάνετε χρήση ασύρματης επικοινωνίας και ασύρματου διαδικτύου. Η παθητική έκθεση τους είναι μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη απ’ ότι στους ενήλικες.
Δ. ΑΛΛΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Πηγή εικόνας: www.freepik.com – Baby photo created by javi_indy
- Βάλτε όλες τις συσκευές (tablets/κινητά) σε λειτουργία πτήσης & με το Wi–Fi & Bluetooth απενεργοποιημένα, πριν τις δώσετε στα παιδιά. Κατεβάστε τραγούδια, ταινίες κλπ. στη συσκευή σας και απολαύστε τα στη λειτουργία πτήσης με όλες τις κεραίες απενεργοποιημένες.
2. Για τα μεγαλύτερα παιδιά προσπαθήστε στο μέτρο του δυνατού να εξασφαλίστε ΕΝΣΥΡΜΑΤΕΣ συνδέσεις μέσω ETHERNET για την εξ αποστάσεως μάθηση.

3. Βάλτε ΟΡΙΑ και ρυθμίστε το χρόνο ενασχόλησης των παιδιών με οθόνες και ηλεκτρονικά μέσα ανάλογα με την ηλικία τους, σύμφωνα με της οδηγίες της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Εταιρείας η οποία έχει ετοιμάσει σχετικά εργαλεία για να σας βοηθήσει (περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο).
- Μηδενικός για τα παιδιά κάτω των δύο χρόνων, με μόνη εξαίρεση ένα ολιγόλεπτο Skype (μια ολιγόλεπτη βιντεοκλήση ιδίως ενσύρματη) με πολυαγαπημένα πρόσωπα,
- Μέχρι 30 λεπτά για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.
4. Περιορίστε ή αποφύγετε την «ηλεκτρονική διασκέδαση» και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ώστε να αποφύγετε προβλήματα συμπεριφοράς, εθισμού και εξάρτησης των παιδιών σας.
5. Επιλέξετε βιβλία, επιτραπέζια και άλλα παιχνίδια, μουσική, άσκηση, χορό και ιδίως απολαύστε κοινές δραστηριότητες με τα παιδιά σας.
6. Παρακολουθήστε με τα παιδιά τα Video για παιδιά και εφήβους της ΕΕΠΥΠ και άλλων οργανισμών (όπως είναι τα ακόλουθα “A Little Chat”, “The Glow”)

7. Αποφύγετε την χρήση οθόνης τουλάχιστο μια ώρα πριν τον ύπνο και απομακρύνετε ή απενεργοποιήστε ολικώς όλες τις ασύρματες συσκευές από το υπνοδωμάτιο.
Ε. ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΟΥ
Η έγκυος πρέπει ιδιαίτερα να προφυλάξει το έμβρυο και μετά το βρέφος της και να αξιοποιεί την ενσύρματη επικοινωνία και το ενσύρματο διαδίκτυο. Σχετικό βίντεο υπάρχει αναρτημένο στον ακόλουθο σύνδεσμο.
Ζ. ΑΛΛΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
- Ο χώρος του ύπνου σας είναι το καταφύγιο σας που πρέπει να διασφαλίζει στον οργανισμό σας σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, αποτοξίνωσης και διόρθωσης ζημιών σε κυτταρικό επίπεδο. Οι βιολογικές αυτές διεργασίες, όπως έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί, επηρεάζονται από το φως, τον «βρώμικο ηλεκτρισμό», από τις οθόνες, αλλά ιδιαίτερα από τους παλμούς της ακτινοβολίας ραδιοκυμμάτων (HMA/RF). Γι’ αυτό το βράδυ σβήνετε και απενεργοποιείτε πλήρως όλες τις συσκευές που βρίσκονται στο υπνοδωμάτιο, ιδίως τις ασύρματες. Μη φορτίζετε τα κινητά σας στο υπνοδωμάτιο, ακόμα και αν είναι σε λειτουργία πτήσης.
2. Το ρολόι, τα ξυπνητήρια, η φωτογράφηση, η βιντεογράφηση, η παρακολούθηση προ-ανακτημένων ταινιών, και άλλες εφαρμογές γενικά εξακολουθούν να λειτουργούν σε λειτουργία πτήσης. Ορισμένες όμως «έξυπνες» συσκευές δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν, οπότε θα πρέπει να επανεξετάσετε σοβαρά τη χρήση μιας συσκευής που εκπέμπει συνεχώς ακτινοβολία (όπως για παράδειγμα συγκεκριμένα μοντέλα έξυπνων ρολογιών – Smartwatches, Fitness bands, κ.ά.).
3. Χρησιμοποιήστε σταθερό τηλέφωνο για τηλεφωνικές κλήσεις ιδίως για τα παιδιά και προωθήστε τις κλήσεις κινητής τηλεφωνίας στο σταθερό.

Πηγή εικόνας: freepik – created by asier_relampagoestudio
4. Να θυμάστε ότι η απόσταση είναι ο σύμμαχος μας γιατί η έκθεση στην ακτινοβολία μειώνεται εκθετικά καθώς η απόσταση αυξάνεται. Γι’ αυτό μείνετε μακριά από τις ασύρματες συσκευές, είτε τις χρησιμοποιείτε είτε όχι. Χρησιμοποιείστε ενσύρματα hands free, ανοικτή ακρόαση (loud speaker), μην τοποθετείτε το κινητό στις τσέπες ή κοντά στο στήθος αλλά σε μια τσάντα, και μην τοποθετείτε το laptop στα γόνατα, αλλά σε τραπεζάκι.
Βασισμένο στη επιστημονική βιβλιογραφία, που θα βρείτε στο www.paidi.com.cy και στην Διακήρυξη της Λευκωσίας 2017. Πληροφορίες και πρακτικά εργαλεία λήφθηκαν από την “Wireless Education” της Cecelia Doucette και το “Environmental Health Trust“.
Απρίλης 2020
(6.) Ασφαλές Ψηφιακό Περιβάλλον για την «εξ αποστάσεως μάθηση», για παιδιά κάτω των 18 ετών κατά τη διάρκεια της Καραντίνας COVID-19.
«Πραγματοποιώντας την εκπαίδευση των παιδιών εξ αποστάσεως, περιορίστε την χρήση οθονών, κινητών τηλεφώνων και ελαχιστοποιήστε την έκθεση στην Ασύρματη Ακτινοβολία. Προφυλάξετε τα παιδιά!»
Συστάσεις από το Επιστημονικό Ερευνητικό Ινστιτούτο «Υγιεινής και Προστασίας της Υγείας του Παιδιού» του Ρωσικού Υπουργείου Υγείας και την Εθνική Ρωσική Επιτροπή για την Προστασία από την Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία (RusCNIRP):
V.R. Kuchma* Director of the Research Institute of Hygiene and Protection Children’s Health FGAU “National̆ Medical Research Center for Children’s Health̆”, Ministry of Health, Russian Federation Corresponding Member of the Russian Academy of Sciences, manager of multidisciplinary Research program to Ensure safe for Children’s Health Digital Educational Technologies.
O.A. Grigoryev, Dr of Biological Sciences, Chairman of the Russian National Committee for Protection Against Non-ionizing Radiation and member of the scientific advisory Committee on Non-ionizing Radiation of the World Health Organization
Απόδοση του κειμένου στα Ελληνικά από την αγγλική μετάφραση του αυθεντικού ρωσικού κειμένου σε PDF του Environmental Health Trust (στον σύνδεσμο). Oι δίκες μας προσθήκες με πράσινο italics.
Οι προσωρινοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν λόγω του Covid-19 έχουν στόχο την προστασία όλων μας και ιδιαίτερα των παιδιών, των γονιών, των παππούδων και γιαγιάδων. Τα σχολεία έκλεισαν, όμως με την συμβολή της ψηφιακής τεχνολογίας η μάθηση συνεχίζεται «εξ αποστάσεως». Οι ακόλουθες εισηγήσεις έχουν σκοπό να βοηθήσουν τα παιδιά και όσους τα βοηθούν στην «εξ αποστάσεως μάθηση» να αξιοποιήσουν με ασφάλεια την τεχνολογία.
1. Για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση παιδιών κάτω των 18 ετών συστήνεται κατά προτεραιότητα η χρήση κυρίως υπολογιστών και φορητών υπολογιστών ή και άλλων συσκευών που μπορούν να συνδέονται απευθείας στο δίκτυο μέσω ενσύρματου Ethernet δικτύου, απευθείας ή μέσω κατάλληλου USB adapter (π.χ. για laptop ή tablet). Στην περίπτωση που γίνεται χρήση ασύρματης σύνδεσης Wi-Fi, επιβάλλονται μέσα προφύλαξης και απαραίτητα η τήρηση απόστασης τουλάχιστον 5 μέτρων του παιδιού από το μόντεμ/Wi–Fi point (βλ. οδηγό Εθνικής Επιτροπής για ενσύρματη σύνδεση).
2. Το πληκτρολόγιο και η οθόνη του υπολογιστή (ή φορητού υπολογιστή) πρέπει να απολυμαίνεται με ένα πανάκι εμποτισμένο με κατάλληλο αντισηπτικό καθημερινά πριν ο μαθητής αρχίσει την εργασία του.
3.Πριν τη χρήση του πληκτρολογίου, το παιδί όπως και όποιος το βοηθάει πρέπει να πλύνει σχολαστικά τα χέρια του.
4. Για να μειωθεί ο κίνδυνος πρόκλησης προβλημάτων στην όραση και μυοσκελετικών διαταραχών, πρέπει να εξασφαλίζεται στο παιδί άνετος εργονομικά διαμορφωμένος χώρος εργασίας στον υπολογιστή (το ύψος του τραπεζιού και της καρέκλας πρέπει να αντιστοιχούν στα σωματοτυπικά χαρακτηριστικά του παιδιού, και θα πρέπει ο φωτισμός της οθόνης να είναι κατά το δυνατόν μειωμένος.
5. Η κύρια πηγή φωτός στο χώρο εργασίας του παιδιού θα πρέπει να βρίσκεται στα πλάγια της οθόνης (όχι πίσω ή από την πίσω πλευρά της οθόνης). Η φωτεινότητα της πηγής θα πρέπει να αντιστοιχεί περίπου με την φωτεινότητα της οθόνης.
6. Η χρήση ταμπλετών (tablets) για εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο σπίτι επιτρέπεται μόνο για εφήβους άνω των 15 ετών. Πριν από τη χρήση του τάμπλετ, ο μαθητής θα πρέπει να πλύνει τα χέρια του και να απολυμάνει την οθόνη. To Wi-Fi modem πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το χώρο εργασίας του μαθητή. Το τάμπλετ πρέπει να τοποθετείται σε τραπέζι με τη βοήθεια κάποιας βάσης έτσι ώστε να σχηματίζει γωνία 30°, η απόσταση της οθόνης από τα μάτια του μαθητή δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 50cm. Είναι απαραίτητο να αποφεύγεται η τοποθέτηση είτε του φορητού υπολογιστή είτε του τάμπλετ στα γόνατα, στα χέρια, πάνω στο σώμα, είτε κάθεται, είτε ξαπλώνει, ή διαφορετικά.
7. Η χρήση ταμπλετών (tablets) για εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο σπίτι επιτρέπεται μόνο για εφήβους άνω των 15 ετών. Πριν από τη χρήση του τάμπλετ, ο μαθητής θα πρέπει να πλύνει τα χέρια του και να απολυμάνει την οθόνη. To Wi-Fi modem πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το χώρο εργασίας του μαθητή. Το τάμπλετ πρέπει να τοποθετείται σε τραπέζι με τη βοήθεια κάποιας βάσης έτσι ώστε να σχηματίζει γωνία 30°, η απόσταση της οθόνης από τα μάτια του μαθητή δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 50cm. Είναι απαραίτητο να αποφεύγεται η τοποθέτηση είτε του φορητού υπολογιστή είτε του τάμπλετ στα γόνατα, στα χέρια, πάνω στο σώμα, είτε κάθεται, είτε ξαπλώνει, ή διαφορετικά.
8. Για όλες τις ηλικιακές ομάδες έως 18 ετών, είναι απαραίτητο να αποφεύγεται πλήρως η χρήση έξυπνων κινητών (smartphoneς) για εκπαιδευτικούς σκοπούς π.χ. ανάγνωση, αναζήτηση πληροφοριών, κ.ά.
9. Για όλες τις ηλικιακές ομάδες για σκοπούς ανάγνωσης και ολοκλήρωσης των διαφόρων εργασιών συνιστάται να γίνεται ταυτόχρονα και χρήση των συνηθισμένων βιβλίων και σημειωματάριων.

«ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΤΕ» Πηγή: Environmental Health Trust
10. Για παιδιά κάτω των 6 ετών πρέπει να αποφεύγεται πλήρως η χρήση οποιουδήποτε ηλεκτρονικού μέσου για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση από το σπίτι. Π.χ. οι γονείς μπορούν να ανακτούν και να εκτυπώνουν τις εργασίες που αποστέλλει ο δάσκαλος.
11. Για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών συνιστάται να γίνεται ελάχιστη χρήση ηλεκτρονικού εξοπλισμού και μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
12. Η συνολική διάρκεια όλων των δραστηριοτήτων με χρήση οθόνης για παιδιά της ηλικιακής ομάδας 6-12 ετών δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 2 ώρες την ημέρα (συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης τηλεόρασης)
13. Η χρήση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού θα πρέπει να γίνεται με διαλείμματα ως εξής:
- Άνω των 6 και έως 8 ετών «ένα προς τρία», δηλ. για κάθε 10 λεπτά εργασίας 30 λεπτά ανάπαυσης,
- Άνω των 8 και έως 12 ετών «ένα προς δύο» για κάθε 10 λεπτά εργασίας – 20 λεπτά ανάπαυσης
- Άνω των 12 και έως 15 «ένα προς δύο», για κάθε 30 λεπτά εργασίας – 60 λεπτά ανάπαυσης
- Άνω των 15 και έως 18 «ένα προς ένα», για κάθε 45 λεπτά εργασίας – 45 λεπτά ανάπαυσης
14. Η συνολική διάρκεια όλων των δραστηριοτήτων με χρήση οθόνης για παιδιά άνω των 12 έως 18 δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 3.5-4 ώρες την ημέρα (συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης τηλεόρασης)
15. Για την πρόληψη κόπωσης των ματιών είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος να γυμνάζονται τα μάτια, ενώ για την πρόληψη της γενικής κόπωσης θα πρέπει να γίνονται ασκήσεις όπως διατάσεις, τεντώματα, στροφές του σώματος, βαθιά καθίσματα κ.λπ.
16. Εάν η χρήση ακουστικών είναι απαραίτητη, περιορίστε τη συνεχή χρήση σε λιγότερο από μία ώρα και σε ένταση ήχου μικρότερη από το 60% της δυνατότητας της συσκευής.
17. Είναι απαραίτητο ο χώρος εργασίας του παιδιού να αερίζεται πριν από την έναρξη των μαθημάτων (για τουλάχιστον 15 λεπτά) και μετά από κάθε ώρα εργασίας.
18. Αποφεύγετε την χρήση των τάμπλετς και των έξυπνων κινητών για εκπαιδευτικούς σκοπούς εκτός του σπιτιού (στο πάρκο, στην παιδική χαρά και σε παρόμοια μέρη).
Οι πιο πάνω συστάσεις βασίζονται σε δεδομένα από το διεπιστημονικό πρόγραμμα έρευνας για τη ασφαλή χρήση των ψηφιακών εκπαιδευτικών τεχνολογιών από τα παιδιά, του Ινστιτούτου Επιστημονικής Έρευνας για την Υγιεινή και την Υγεία του Παιδιού (Υπουργείο Υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας) και από την Ρωσική Εθνική Επιτροπή για την Προστασία από την Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία, καθώς επίσης και σε συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και διεθνώς καθιερωμένων βέλτιστων πρακτικών για την εξασφάλιση ενός υγιούς ψηφιακού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος για παιδιά.
(7.) Κυκλοφόρησε παιδικό παραμύθι για να βοηθήσει τα παιδιά και τους νέους να αντιμετωπίσουν τον COVID-19
Πηγή κειμένου: World Health Organization
(Ελεύθερη μετάφραση)
Περισσότεροι από 50 οργανισμοί που εργάζονται στον ανθρωπιστικό τομέα συνεργάστηκαν και δημιούργησαν συλλογικά ένα νέο παιδικό παραμύθι που στοχεύει να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν και να συμβιβαστούν με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω του COVID-19. Στη δημιουργία του παραμυθιού συνέβαλαν: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Ταμείο Παιδιών των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Children’s Fund), η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου και η μη κυβερνητική οργάνωση «Save the Children».
Με τη βοήθεια ενός φανταστικού πλάσματος, του Ario, το παραμύθι «Η Ηρωίδα μου είναι εσύ: Πώς τα παιδιά μπορούν να αντιμετωπίσουν τον COVID-19» εξηγεί πώς τα παιδιά μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τις οικογένειες και τους φίλους τους από τον κορωνοϊό και πώς να διαχειρίζονται δύσκολα συναισθήματα όταν έρχονται αντιμέτωπα με μια νέα και ταχέως μεταβαλλόμενη πραγματικότητα.
Το βιβλίο – που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας 6-11 ετών – είναι ένα έργο της Ομάδας Αναφοράς της Μόνιμης Διυπηρεσιακής Επιτροπής για την Ψυχική Υγεία και την Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη στις Ρυθμίσεις Έκτακτης Ανάγκης (IASC), μια μοναδική συνεργασία οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών, εθνικών και διεθνών μη κυβερνητικών οργανισμών και διεθνών οργανισμών που παρέχουν υποστήριξη της ψυχικής και ψυχοκοινωνικής υγείας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Κατά τα πρώτα στάδια του έργου, περισσότερα από 1700 παιδιά, γονείς, φροντιστές και καθηγητές από όλο τον κόσμο μοιράστηκαν τους τρόπους με τους οποίους αντιμετώπισαν την πανδημία COVID-19. Η συμβολή των πιο πάνω ομάδων ήταν πολύτιμη για τη συγγραφέα και εικονογράφο Helen Patuck και την ομάδα του έργου, βεβαιώνοντας τους ότι η ιστορία και τα μηνύματα του παραμυθιού απηχούν σε παιδιά από διαφορετικά υπόβαθρα και ηπείρους.
Προκειμένου να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, το βιβλίο έχει ήδη μεταφραστεί ευρέως, με την κυκλοφορία σε περίπου από 60 γλώσσες. Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, καθώς και ως ηχητικό βιβλίο.