Ασφαλές Ψηφιακό Περιβάλλον για την «εξ αποστάσεως μάθηση», για παιδιά κάτω των 18 ετών κατά τη διάρκεια της Καραντίνας COVID-19
Ασφαλές Ψηφιακό Περιβάλλον για την «εξ αποστάσεως μάθηση», για παιδιά κάτω των 18 ετών κατά τη διάρκεια της Καραντίνας COVID-19.
«Πραγματοποιώντας την εκπαίδευση των παιδιών εξ αποστάσεως, περιορίστε την χρήση οθονών, κινητών τηλεφώνων και ελαχιστοποιήστε την έκθεση στην Ασύρματη Ακτινοβολία. Προφυλάξετε τα παιδιά!»
Συστάσεις από το Επιστημονικό Ερευνητικό Ινστιτούτο «Υγιεινής και Προστασίας της Υγείας του Παιδιού» του Ρωσικού Υπουργείου Υγείας και την Εθνική Ρωσική Επιτροπή για την Προστασία από την Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία (RusCNIRP):
V.R. Kuchma* Director of the Research Institute of Hygiene and Protection Children’s Health FGAU “National̆ Medical Research Center for Children’s Health̆”, Ministry of Health, Russian Federation Corresponding Member of the Russian Academy of Sciences, manager of multidisciplinary Research program to Ensure safe for Children’s Health Digital Educational Technologies.
O.A. Grigoryev, Dr of Biological Sciences, Chairman of the Russian National Committee for Protection Against Non-ionizing Radiation and member of the scientific advisory Committee on Non-ionizing Radiation of the World Health Organization
Απόδοση του κειμένου στα Ελληνικά από την αγγλική μετάφραση του αυθεντικού ρωσικού κειμένου σε PDF του Environmental Health Trust (στον σύνδεσμο). Oι δίκες μας προσθήκες με πράσινο italics.
Οι προσωρινοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν λόγω του Covid-19 έχουν στόχο την προστασία όλων μας και ιδιαίτερα των παιδιών, των γονιών, των παππούδων και γιαγιάδων. Τα σχολεία έκλεισαν, όμως με την συμβολή της ψηφιακής τεχνολογίας η μάθηση συνεχίζεται «εξ αποστάσεως». Οι ακόλουθες εισηγήσεις έχουν σκοπό να βοηθήσουν τα παιδιά και όσους τα βοηθούν στην «εξ αποστάσεως μάθηση» να αξιοποιήσουν με ασφάλεια την τεχνολογία.
1. Για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση παιδιών κάτω των 18 ετών συστήνεται κατά προτεραιότητα η χρήση κυρίως υπολογιστών και φορητών υπολογιστών ή και άλλων συσκευών που μπορούν να συνδέονται απευθείας στο δίκτυο μέσω ενσύρματου Ethernet δικτύου, απευθείας ή μέσω κατάλληλου USB adapter (π.χ. για laptop ή tablet). Στην περίπτωση που γίνεται χρήση ασύρματης σύνδεσης Wi-Fi, επιβάλλονται μέσα προφύλαξης και απαραίτητα η τήρηση απόστασης τουλάχιστον 5 μέτρων του παιδιού από το μόντεμ/Wi–Fi point (βλ. οδηγό Εθνικής Επιτροπής για ενσύρματη σύνδεση).
2. Το πληκτρολόγιο και η οθόνη του υπολογιστή (ή φορητού υπολογιστή) πρέπει να απολυμαίνεται με ένα πανάκι εμποτισμένο με κατάλληλο αντισηπτικό καθημερινά πριν ο μαθητής αρχίσει την εργασία του.
3.Πριν τη χρήση του πληκτρολογίου, το παιδί όπως και όποιος το βοηθάει πρέπει να πλύνει σχολαστικά τα χέρια του.
4. Για να μειωθεί ο κίνδυνος πρόκλησης προβλημάτων στην όραση και μυοσκελετικών διαταραχών, πρέπει να εξασφαλίζεται στο παιδί άνετος εργονομικά διαμορφωμένος χώρος εργασίας στον υπολογιστή (το ύψος του τραπεζιού και της καρέκλας πρέπει να αντιστοιχούν στα σωματοτυπικά χαρακτηριστικά του παιδιού, και θα πρέπει ο φωτισμός της οθόνης να είναι κατά το δυνατόν μειωμένος.
5. Η κύρια πηγή φωτός στο χώρο εργασίας του παιδιού θα πρέπει να βρίσκεται στα πλάγια της οθόνης (όχι πίσω ή από την πίσω πλευρά της οθόνης). Η φωτεινότητα της πηγής θα πρέπει να αντιστοιχεί περίπου με την φωτεινότητα της οθόνης.
6. Η χρήση ταμπλετών (tablets) για εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο σπίτι επιτρέπεται μόνο για εφήβους άνω των 15 ετών. Πριν από τη χρήση του τάμπλετ, ο μαθητής θα πρέπει να πλύνει τα χέρια του και να απολυμάνει την οθόνη. To Wi-Fi modem πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το χώρο εργασίας του μαθητή. Το τάμπλετ πρέπει να τοποθετείται σε τραπέζι με τη βοήθεια κάποιας βάσης έτσι ώστε να σχηματίζει γωνία 30°, η απόσταση της οθόνης από τα μάτια του μαθητή δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 50cm. Είναι απαραίτητο να αποφεύγεται η τοποθέτηση είτε του φορητού υπολογιστή είτε του τάμπλετ στα γόνατα, στα χέρια, πάνω στο σώμα, είτε κάθεται, είτε ξαπλώνει, ή διαφορετικά.
7. Η χρήση ταμπλετών (tablets) για εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο σπίτι επιτρέπεται μόνο για εφήβους άνω των 15 ετών. Πριν από τη χρήση του τάμπλετ, ο μαθητής θα πρέπει να πλύνει τα χέρια του και να απολυμάνει την οθόνη. To Wi-Fi modem πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το χώρο εργασίας του μαθητή. Το τάμπλετ πρέπει να τοποθετείται σε τραπέζι με τη βοήθεια κάποιας βάσης έτσι ώστε να σχηματίζει γωνία 30°, η απόσταση της οθόνης από τα μάτια του μαθητή δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 50cm. Είναι απαραίτητο να αποφεύγεται η τοποθέτηση είτε του φορητού υπολογιστή είτε του τάμπλετ στα γόνατα, στα χέρια, πάνω στο σώμα, είτε κάθεται, είτε ξαπλώνει, ή διαφορετικά.
8. Για όλες τις ηλικιακές ομάδες έως 18 ετών, είναι απαραίτητο να αποφεύγεται πλήρως η χρήση έξυπνων κινητών (smartphoneς) για εκπαιδευτικούς σκοπούς π.χ. ανάγνωση, αναζήτηση πληροφοριών, κ.ά.
9. Για όλες τις ηλικιακές ομάδες για σκοπούς ανάγνωσης και ολοκλήρωσης των διαφόρων εργασιών συνιστάται να γίνεται ταυτόχρονα και χρήση των συνηθισμένων βιβλίων και σημειωματάριων.
«ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΤΕ» Πηγή: Environmental Health Trust
10. Για παιδιά κάτω των 6 ετών πρέπει να αποφεύγεται πλήρως η χρήση οποιουδήποτε ηλεκτρονικού μέσου για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση από το σπίτι. Π.χ. οι γονείς μπορούν να ανακτούν και να εκτυπώνουν τις εργασίες που αποστέλλει ο δάσκαλος.
11. Για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών συνιστάται να γίνεται ελάχιστη χρήση ηλεκτρονικού εξοπλισμού και μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
12. Η συνολική διάρκεια όλων των δραστηριοτήτων με χρήση οθόνης για παιδιά της ηλικιακής ομάδας 6-12 ετών δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 2 ώρες την ημέρα (συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης τηλεόρασης)
13. Η χρήση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού θα πρέπει να γίνεται με διαλείμματα ως εξής:
- Άνω των 6 και έως 8 ετών «ένα προς τρία», δηλ. για κάθε 10 λεπτά εργασίας 30 λεπτά ανάπαυσης,
- Άνω των 8 και έως 12 ετών «ένα προς δύο» για κάθε 10 λεπτά εργασίας – 20 λεπτά ανάπαυσης
- Άνω των 12 και έως 15 «ένα προς δύο», για κάθε 30 λεπτά εργασίας – 60 λεπτά ανάπαυσης
- Άνω των 15 και έως 18 «ένα προς ένα», για κάθε 45 λεπτά εργασίας – 45 λεπτά ανάπαυσης
14. Η συνολική διάρκεια όλων των δραστηριοτήτων με χρήση οθόνης για παιδιά άνω των 12 έως 18 δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 3.5-4 ώρες την ημέρα (συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης τηλεόρασης)
15. Για την πρόληψη κόπωσης των ματιών είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος να γυμνάζονται τα μάτια, ενώ για την πρόληψη της γενικής κόπωσης θα πρέπει να γίνονται ασκήσεις όπως διατάσεις, τεντώματα, στροφές του σώματος, βαθιά καθίσματα κ.λπ.
16. Εάν η χρήση ακουστικών είναι απαραίτητη, περιορίστε τη συνεχή χρήση σε λιγότερο από μία ώρα και σε ένταση ήχου μικρότερη από το 60% της δυνατότητας της συσκευής.
17. Είναι απαραίτητο ο χώρος εργασίας του παιδιού να αερίζεται πριν από την έναρξη των μαθημάτων (για τουλάχιστον 15 λεπτά) και μετά από κάθε ώρα εργασίας.
18. Αποφεύγετε την χρήση των τάμπλετς και των έξυπνων κινητών για εκπαιδευτικούς σκοπούς εκτός του σπιτιού (στο πάρκο, στην παιδική χαρά και σε παρόμοια μέρη).
Οι πιο πάνω συστάσεις βασίζονται σε δεδομένα από το διεπιστημονικό πρόγραμμα έρευνας για τη ασφαλή χρήση των ψηφιακών εκπαιδευτικών τεχνολογιών από τα παιδιά, του Ινστιτούτου Επιστημονικής Έρευνας για την Υγιεινή και την Υγεία του Παιδιού (Υπουργείο Υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας) και από την Ρωσική Εθνική Επιτροπή για την Προστασία από την Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία, καθώς επίσης και σε συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και διεθνώς καθιερωμένων βέλτιστων πρακτικών για την εξασφάλιση ενός υγιούς ψηφιακού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος για παιδιά.